Šuma i struja

IONIQ 5 - Budućnost je stigla u BiH

Potpuno novi model u ponudi korejske marke i službeno je krenuo u osvajanje našeg tržišta, sve više okrenutog prema struji
AutoMoto / Flash | 11. 05. 2022. u 21:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od deset nagrada za najbolji automobil godine u Europi, te devet nagrada kao automobil godine u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama, kao kruna svega IONIQ 5 je proglašen za svjetski automobil godine, električni automobil godine i za najbolje dizajnirani auto na svijetu. Nakon svih nabrojanih nagrada i priznanja IONIQ 5 je konačno stigao na bh tržište.

IONIQ 5 je izgrađen na globalnoj električnoj modularnoj platformi (E-GMP), zahvaljujući kojoj ima vrlo kompaktne proporcije ali istovremeno i produžen međuosovinski razmak koji pruža izuzetno prostranu kabinu. Uz E-GMP, IONIQ 5 nudi inovativan dizajn unutrašnjosti s ekološki prihvatljivim materijalima, snažne performanse u kombinaciji s ultra brzim punjenjem i funkcijom Vehicle-to-Load (V2L), kao i napredne karakteristike povezivanja i pomoći vozaču koje nude vrhunsko iskustvo u automobilu, istovremeno osiguravajući sigurnost.

Foto: Bljesak.info / IONIQ 5 - Budućnost je stigla u BiH

Kako bi zadovoljio potrebe mobilnosti svakog kupca, bez kompromisa u pogledu performansi, kupci mogu birati između dvije opcije paketa baterija, 58 kWh ili 72,6 kWh, i dva rasporeda elektromotora, bilo samo s motorom natrag ili s motorom naprijed i natrag. Sve varijacije pružaju izvanredan domet i pružaju maksimalnu brzinu od 185 km/h. Na vrhu ponude električnih motora nalazi se opcija s pogonom na sve točkove (AWD) uparena s baterijom od 72,6 kWh, koja proizvodi kombiniranu izlaznu snagu od 225 kW i 605 Nm okretnog momenta. Ova konfiguracija električnog motora može ubrzati Ioniq 5 od 0 km/h do 100 km/h za samo 5,2 sekunde.



Kada je opremljen pogonom na dva točka (2WD) i baterijom od 72,6 kWh, maksimalni domet vožnje IONIQ-a 5 s jednim punjenjem je oko 470 do 480 km, prema WLTP mjerenjima.

E-GMP može podržavati infrastrukturu za punjenje od 400 V i 800 V. Platforma nudi mogućnost punjenja od 800 V kao standard, zajedno s punjenjem od 400 V, bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. Inverter pretvara bilo koji napon u 800V i obrnuto 800V u 230V za funkciju V2L.

Foto: Bljesak.info / IONIQ 5 - Budućnost je stigla u BiH

Zavisno o mrežnoj vezi koju koristite kod kuće ili vrsti punionice kojoj imate pristup IONIQ 5, pruža niz fleksibilnih opcija punjenja. Opremljen je inovativnim sistemom baterije od 800 V koji danas pruža jedno od najbrže mogućih punjenja, sistem je kompatibilan i s punjenjem od 400 V i punjenjem naizmjeničnom strujom. S punjačem od 350 kW, IONIQ 5 može se napuniti od 10% do 80% u samo 18 minuta. Korisnici IONIQ-a 5 trebaju samo puniti vozilo 5 minuta kako bi dobili 100 km dometa, prema WLTP-u.

IONIQ 5 također nudi inovativnu V2L funkciju, koja korisnicima omogućuje slobodno korištenje ili punjenje bilo kojeg električnog uređaja, kao što su električni bicikli, skuteri ili oprema za kampiranje, koji služe kao punjač na točkovima.

Foto: Bljesak.info / IONIQ 5 - Budućnost je stigla u BiH

Funkcija V2L može osigurati snagu do 3,6 kW. V2L priključak nalazi se ispod drugog reda sjedišta, a može se aktivirati kada je vozilo uključeno. Drugi V2L priključak nalazi se na priključku za punjenje izvan vozila. Koristeći adapter kupci mogu koristiti do 3,6kW snage. Vanjski priključak osigurava napajanje čak i kada je vozilo isključeno.

IONIQ 5 neprimjetno integrira napredne tehnologije za poboljšano digitalno korisničko iskustvo. Elegantna modularna kontrolna tabla sadrži dva integrirana ekrana: 12,25 inčni AVN sistem potpuno osjetljiv na dodir i 12,25 inčni digitalni ekran za visoko tehnološki izgled kao standardnu opremu. Prvi put u Hyundai-u, IONIQ 5 ima Head-Up displej u umjetnoj stvarnosti (AR HUD), koji u suštini pretvara vjetrobran u ekran.

Foto: Bljesak.info / IONIQ 5 - Budućnost je stigla u BiH

IONIQ 5 je također opremljen sljedećom razinom Hyundai SmartSense, naprednog sistema pomoći vozaču, koji osigurava najviši nivo sigurnosti i udobnosti na cesti. IONIQ 5 je prvi Hyundai model koji nudi pomoć pri vožnji na auto cesti 2. generacije (HDA 2). Ostali sistemi pomoći u vožnji uključuju pomoć pri izbjegavanju sudara naprijed (FCA), pomoć pri izbjegavanju sudara u mrtvom kutu (BCA), inteligentnu pomoć pri ograničenju brzine (ISLA), upozorenje na odmor vozača (DAW), pomoć za duga svjetla (HBA) i još mnogo toga.

Na tržištu Bosne i Hercegovine Hyundai nudi Ioniq 5 uz tri paketa opreme, Premium, Prestige i Luxury, a početna cijena ovog električnog modela je 82.990 KM do registracije. Za ovaj segment i tehnologiju ovo je vrlo konkurentna cijena, s tim da svi očekujemo da će kupci u BiH uskoro i napokon dočekati kakve-takve olakšice za kupovinu električnih automobila. Hyundai poziva sve zainteresirane da rezerviraju svoju testnu vožnju električnog IONIQ 5 u prodajnom salonu u Sarajevu, na lokaciji Šip, Bare.

Kopirati
Drag cursor here to close