Monza

VIDEO | Verstappen uz zastavu Herceg-Bosne upisao desetu uzastopnu pobjedu

AutoMoto / AutoMoto Sport | 03. 09. 2023. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni svjetski prvak Nizozemac Max Verstappen za upravljačem Red Bulla pobjednik je Velike nagrade Italije u Monzi, 14. utrke Svjetskog prvenstva formule 1.

Nizozemac je pritom ostvario 47. pobjedu u karijeri, 12. ove sezone, te rekordnu desetu uzastopnu.

Verstappen je tako postao prvi vozač u 73-godišnjoj povijesti F1 koji je deset puta zaredom bio na najvišem postolju. Prethodnog tjedna izjednačio je rekord Sebastiana Vettela od devet pobjeda iz 2013. godine, a sada je otišao korak dalje.

"Nisam vjerovao da je 10 uzastopnih pobjeda moguće," kazao je Verstappen sa smiješkom.

"Bilo je tako teško približiti se i krenuti u zavoj 1, morao sam prisiliti Sainza na pogrešku. Pokušao sam ostati strpljiv, duga je utrka i jednostavno sam morao odabrati svoj trenutak," dodao je.

"Bravo, prijatelju, sam si, to je povijest", rekao je šef momčadi Christian Horner Verstappenu preko radija nakon prolaska ciljem.

Drugo mjesto osvojio je njegov momčadski kolega Sergio Perez, dok je treći bio Španjolac Carlos Sainz u Ferrariju, što je njegovo prvo postolje u sezoni, nakon što je startao s pole positiona i vodio do 15. od 51 kruga.

Vrlo blizu iza Sainza na četvrtom mjestu bio je drugi pilot Ferrarija, Charles Leclerc. Iza dva Red Bulla i Ferrarija, bila su dva Mercedesa - Lewis Hamilton i George Russell na petom i šestom mjestu.

Verstappen je povećao svoju prednost u poretku u odnosu na Pereza, sada ima 364 boda, 145 bodova više osam utrka do kraja. Treći je Alonso sa 170 bodova.

U poretku konstruktora vodi Red Bull (583) ispred Mercedesa (273) i Ferrarija (228).

Iduća utrka je 17. rujna u Singapuru.

Zastava s natpisom 'Čapljina' zasjenila i Verstappena

Ceremonija dodjele medalja u Monzi nije mogla proći bez poznate zastave. Kao i protekle dvije godine, pobjednik Monze gotovo da se nije ni vidio od zastave Čapljine.

Čapljinac Ivica Perić već godinama odlazi na utrke Formule 1 u Italiji, te svaki puta zastavu koju ponese sa sobom postavlja ispred balkona gdje se nalaze pobjednici.

Prije dvije godine Lewis Hamilton slušao je himnu Velike Britanije dok se pokraj njega vijorila zastava Herceg-Bosne, a prošle sezone Charles Leclerc gledao je u istu zastavu.

Foto: Twitter / Verstappen uz zastavu Herceg-Bosne upisao desetu uzastopnu pobjedu

"Već 25 godina ne propuštam ni jednu utrku VN Italije u Monzi, u što sam se zarekao kada sam se 1994. godine zatekao na onoj tragičnoj utrci kada je veliki Ayrton Senna izgubio život. Od tada sam bio na već 30 utrka uključujući i Imolu na VN San Marina", govoro je 2019. godine za Jutarnji list, sada 66-godišnji profesionalni vozač sa stažem od 40 godina, koji je prvih milijun kilometara odvezao kamionom ranih osamdesetih od Grčke do Sirije i Iraka i nazad.

"Veliki sam fan Ferrarija, ovdje se u Čapljini uvijek skupi dobra ekipa pa već godinama odlazimo zajedno na utrke F1 u Monzu", nastavlja i dodaje kako ima i prijatelje u Italiji preko kojih nabavlja bolje karte ili čak VIP ulaznice.

"Primjerice na ovoj posljednjoj utrci imao sam mjesto na tribini Alta Velocita koja je najbolja jer se gleda s lijeve strane na dugu startno-ciljnu ravninu i prvi zavoj, a iza toga stoji veliki ekran koji pokriva cijelu utrku.

"Svih tih godina sam često bio i gost u boksovima, ručao u Ferrarijevom restoranu iznad boksa i mogu kazati kako smo ja i Monza već stari prijatelji", govori uz smijeh.

Dodaje i da je osim za Ferrarijeve vozače navijao i za Fernanda Alonsa dok je još vozio za Renault koji mu je jednom prilikom poklonio kapu koju i danas čuva.

"Gledajte, ja navijam i za Ducati u Moto GP-u, pa ako ste pratili moto utrke na Mugellu također ste mogli vidjeti moju zastavu gdje sam bio dva puta.

No, nas je zanimalo kako je zapravo uspio razviti tako visoko zastavu s natpisom Čapljina ispred pobjedničkog postolja u Monzi?

"Ja tu zastavu na koju sam jako ponosan sobom nosim već godinama i inače je objesim uz pistu na ogradu ili mašem njome kod pobjedničkog podija.

No za mojih četvrt stoljeća na Monzi i 90 godina Scuderije Ferrari, rekao sam ako pobijedi Ferrari da ću zastavu u tu čast razviti tako da cijeli svijet vidi da Ferrari ima fanove iz Čapljine.

Tako je i bilo, a nas je zanimalo kako mu je to uspjelo...

"Vrlo jednostavno, govori nam. - Ponio sam jedan štap za zastavu od metra duljine koji nikom ne smeta, no u trenutku slavlja, s obzirom na to da je riječ o teleskopskom štapu, objesio sam zastavu s imenom moga grada i razvukao sam ga na maksimalnih šest metara i podigao u zrak u slavlje Ferrarija!

Kopirati
Drag cursor here to close