Rat u Ukrajini

Peskov: Gađamo ukrajinsku infrastrukturu jer ne žele pregovarati

Iz svega je jasno da Kremlj sada otvoreno zagovara pregovore kao soluciju za okončanje invazije na Ukrajinu, što je poprilično veliki obrat u ruskoj poziciji.
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2022. u 07:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalna vojna operacija u Ukrajini ne ovisi o vremenskim uvjetima i nastavlja se, rekao je medijima glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

"Specijalna vojna operacija se nastavlja, ne ovisi o klimatskim ili vremenskim uvjetima. Njezini ciljevi se moraju postići", rekao je Peskov, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. No istovremeno je dao do znanja da je Kremlj jako zainteresiran za pregovore. U brifingu s novinarima, Peskov je naime, rekao da SAD može potaknuti Kijev da se vrati za pregovarački stol ako to želi.

No glasnogovornik Kremlja je otišao i korak dalje. Naime, rekao je da je razlog masovno raketiranje ukrajinske infrastrukture nespremnost Ukrajine za pregovore.

Odgovarajući na pitanje o milijunima građana Ukrajine koji su 15. studenoga ostali bez električne i toplinske energije zbog borbenih djelovanja u vrijeme kada su vremenske prognoze predviđale niže temperature zraka, Peskov je rekao da je to posljedica udara objekte "direktno ili indirektno povezane s ukrajinskim vojnim potencijalom ili ukrajinskim režimom", a potom je u priču uveo pregovore.

"Ukrajinsko odbijanje rješenja problema i nespremnost ulaska u pregovore i, štoviše, ukrajinsko odbijanje pristajanja na dogovoreni tekst (Istanbulskih sporazuma) i tako dalje glavni su uzroci ovakvih posljedica. To je ono o čemu također treba razgovarati", rekao je još o napadima na ukrajinsku infrastrukturu koji utječu na živote običnih građana.

Kremlj je, dakle, kroz usta Peskova pregovore čak nazvao - rješenjem problema, osim što ih je postavio kao svojevrsni uvjet Ukrajini za prestanak udara na njihovu ključnu infrastrukturu.

Iz svega je jasno da Kremlj sada otvoreno zagovara pregovore kao soluciju za okončanje invazije na Ukrajinu, što je poprilično veliki obrat u ruskoj poziciji.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov jučer je rekao da su ruske oružane snage 15. studenoga izvele masovan napad visokopreciznim oružjem dugog dometa iz zraka i mora na ukrajinski vojni, zapovjedni i kontrolni sustav i povezana energetska postrojenja. Kazao je da su ciljevi napada postignuti.

Kopirati
Drag cursor here to close