Rat

Novi ruski raketni napadi na Ukrajinu, gađali tvornicu projektila

"Projektili upravo lete iznad Kijeva. Sada bombardiraju našu proizvodnju plina (postrojenja), bombardiraju naša poduzeća u Dnipru i Pivdenmaš"
Vijesti / Svijet | 17. 11. 2022. u 12:15 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je jutros gađala postrojenja za proizvodnju plina i veliku tvornicu projektila, u novim raketnim napadima na ključnu infrastrukturu u Ukrajini, rekli su ukrajinski dužnosnici, prenosi Hina.

Eksplozije su se čule u nekoliko dijelova zemlje, uključujući južnu luku Odesu, glavni grad Kijev i središnji grad Dnjepar, a civili su pozvani da se sklone jer su izdana upozorenja o zračnom napadu. Među metama je bila ogromna tvornica projektila Pivdenmaš u Dnipru, rekao je premijer Denis Šmihal.

"Projektili upravo lete iznad Kijeva. Sada bombardiraju našu proizvodnju plina (postrojenja), bombardiraju naša poduzeća u Dnipru i Pivdenmaš", rekao je on, a prenijela je novinska agencija Interfax Ukrajina. Nije odmah bilo jasno na koje je pogone za proizvodnju plina mislio.

Lokalni dužnosnici su izjavili da su dvije osobe ubijene u noćašnjem raketnom napadu na jugoistočnu regiju Zaporižija, a tri ranjene u napadu na sjeveroistočni grad Harkiv te tri u Odesi.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala napade na ukrajinska energetska postrojenja, pokrenuvši neke od najžešćih raketnih napada od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Ukrajina je rekla da je njezina protuzračna obrana srušila mnoge projektile i bespilotne letjelice ispaljene u posljednjih nekoliko tjedana. Gradski dužnosnici Kijeva rekli su da su dvije krstareće rakete i četiri bespilotne letjelice tipa Šahed, iranske proizvodnje, uništene u blizini grada u četvrtak.

"Jutros je Rusija pokrenula još jednu raketnu paljbu na ukrajinsku ključnu infrastrukturu", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin želi milijune ljudi lišiti struje i grijanja, usred vrlo niskih temperatura. Pošaljite Ukrajini više protuzračnih i raketnih obrambenih sustava kako bismo spriječili ovu tragediju. Odgode koštaju života", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close