Uzbuna u cijelom svijetu

Zelenskij: Ukrajinska raketa nije izazvala eksploziju u Poljskoj

Zelenskij je u srijedu također kazao da Rusija Kijev nije pozvala ni na kakve mirovne pregovore.
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2022. u 18:43 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u srijedu rekao da eksploziju, u kojoj su u Poljskoj poginule dvije osobe, nesumnjivo nije izazvala ukrajinska raketa, prema ukrajinskog novinskoj agenciji Interfax - prenosi Hina.

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

Kazao je da vjeruje da je eksploziju u utorak prouzročio ruski projektil, dodavši da to temelji na zaključcima ukrajinske vojske kojoj "ne može ne vjerovati".

Zelenskij je to izjavio nakon što su Poljska i NATO savez rekli da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu.

Ukrajinski predsjednik je poručio da smatra da je Ukrajini već trebao biti dozvoljen pristup mjestu eksplozije.

"Imamo li pravo biti dio istražiteljske skupine? Naravno", rekao je.

Zelenskij je u srijedu također kazao da Rusija Kijev nije pozvala ni na kakve mirovne pregovore.

"Ne komuniciraju s nama", izjavio je Zelenskij za novinare u Kijevu.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku obranu.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u Varšavi da nema dokaza da je Rusija ispalila projektil i naveo da je prema raspoloživim informacijama riječ o raketi S-300 sovjetske proizvodnje koju je vjerojatno ispalila ukrajinska protuzračna obrana.

Ranije u srijedu i američki predsjednik Joe Biden ocijenio je malo vjerojatnim da je projektil ispaljen iz Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close