Činjenice

Jevgenij Prigožin - Bio 9 godina u sovjetskim zatvorima, zvali ga ''Putinov kuhar''

Koristeći političke veze, Prigožin je dobio velike državne ugovore, postajući poznat kao "Putinov kuhar" nakon što je pripremao događaje u Kremlju. Nedavno se našalio da bi "Putinov kasapin" bio prikladniji nadimak.
Vijesti / Svijet | 23. 08. 2023. u 21:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reuters je u četvrtak iznio nekoliko ključnih činjenica o Jevgeniju Prigožinu, osnivaču plaćeničkih snaga ruske grupe Wagner, za koga je ruska uprava civilne avijacije priopćila da je na listi putnika zrakoplova koji se u četvrtak srušio sjeverno od Moskve.

Prigožin (62), postao je istaknut nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, gdje su njegovi branitelji - uključujući tisuće osuđenika koje je regrutirao iz zatvora - predvodili ruski napad na grad Bahmut u najdužoj i najkrvavijoj bici rata. Prigožin je koristio društvene mreže kako bi se hvalisao Wagnerovim uspjesima i vodio je svađu s vojnim establišmentom, optužujući ga za nekompetentnost, pa čak i izdaju.

Izdaja

U lipnju je Prigožin predvodio pobunu u kojoj su Wagnerovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostov na Donu i oborili više vojnih helikoptera, ubijajući njihove pilote dok su napredovali prema Moskvi. Predsjednik Vladimir Putin nazvao je to činom izdaje koji će naići na oštar odgovor.

Pobuna je ublažena dogovorom kojim je Kremlj rekao da će Prigožin i neki od njegovih branitelja, kako bi se spriječilo krvoproliće, otići u Bjelorusiju i da će krivična prijava protiv njega zbog oružane pobune biti povučena.

Konfuzija je okruživala provedbu dogovora i budućnost Prigožina. Kremlj je priopćio da je prisustvovao sastanku s Putinom pet dana nakon pobune. Državna televizija je 5. srpnja javila da se istraga protiv njega i dalje vodi i emitovala je snimke na kojima se vide gotovina, putovnice, oružje i drugi predmeti za koje se navodi da su zaplijenjeni tijekom racije na jednom od njegovih imanja. Krajem srpnja, Prigožin je, međutim, fotografiran u Sankt Peterburgu dok se u gradu održavao rusko-afrički samit. Ovog tjedna pojavio se u snimku za koji je rekao da je snimljen u Africi, gdje Wagner ima operacije u nekoliko zemalja.

Devet godina u sovjetskim zatvorima

Rođen u Sankt Peterburgu 1. lipnja 1961. godine, Prigožin je proveo devet godina u sovjetskim zatvorima zbog zločina uključujući pljačku i prevaru. Pušten je na slobodu 1990. godine u jeku samrtnih muka Sovjetskog Saveza, započeo je karijeru ugostitelja u svom rodnom gradu. Vjeruje se da je u to vrijeme sreo Putina, tada glavnog pomoćnika gradonačelnika Sankt Peterburga.

Koristeći političke veze, Prigožin je dobio velike državne ugovore, postajući poznat kao "Putinov kuhar" nakon što je pripremao događaje u Kremlju. Nedavno se našalio da bi "Putinov kasapin" bio prikladniji nadimak.

Prigožin je 2014. osnovao Wagner, privatnu vojnu kompaniju čiji su branitelji raspoređeni u podršku saveznicima Moskve u zemljama među kojima su Sirija, Libija i Centralnoafrička Republika. Sjedinjene Države sankcionirale su ga i optužile za zločine, što je Prigožin negirao.

Prigožin je priznao da je osnovao i financirao Agenciju za internet istraživanje, kompaniju za koju Washington navodi da je "farma trolova" koja se mješala u američke predsjedničke izbore 2016. U studenom 2022. izjavio je da se miješao u američke izbore i da će to učiniti ponovo.

Kopirati
Drag cursor here to close