Ismijavanje

Lukašenko: Poljska treba zahvaliti Bjelorusiji što drži Wagner pod kontrolom

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u subotu da se grupa od 100 Wagnerovih boraca približila bjeloruskom gradu Grodno u blizini granice s Poljskom, opisujući situaciju kao "sve opasniju".
Vijesti / Svijet | 01. 08. 2023. u 15:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko ismijavao je u utorak Poljsku zbog prisustva ruskih Wagnerovih plaćenika u blizini granice te članice NATO-a, rekavši da bi mu Varšava trebala zahvaliti što ih drži pod kontrolom.

Neodređeni broj Wagnerovih boraca koji su u lipnju pokrenuli kratku pobunu u Rusiji od tada se preselio u Bjelorusiju i počeo da obučava Lukašenkovu vojsku, što je navelo Poljsku da pokrene razmještati više od 1.000 vojnika bliže granici.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, našalio se na sastanku s njim prošlog mjeseca da su neki od boraca željni da uđu u Poljsku i "odu na putovanje u Varšavu i Rzeszow".

Državna novinska agencija Belta navela je u utorak njegove riječi da bi Poljaci "trebali da se mole da se mi držimo (Wagnerovih boraca) i da ih osiguramo. U suprotnom, bez nas, oni bi prodrli i razbili Rzeszow i Varšavu u svakom trenutku, tako da mi trebaju reći hvala".

Rzeszow je grad na jugoistoku Poljske u blizini ukrajinske granice.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u subotu da se grupa od 100 Wagnerovih boraca približila bjeloruskom gradu Grodno u blizini granice s Poljskom, opisujući situaciju kao "sve opasniju".

Lukašenko je, u svojim najnovijim komentarima, isprva to demantirao, a onda je odmah uzvratio na negiranje.

''Odjednom, čujem nedavno, Poljska je pobjesnila što navodno dolazi neki odred, čak stotinu ljudi'' - rekao je on.

''Nijedan Wagnerov odred od stotinu ljudi se nije kretao ovuda. A ako jesu, onda samo da bi svoje vojno iskustvo prenijeli u (bjeloruske) brigade koncentrirane u Brestu i Grodnu'' – kazao je.

Lukašenko je pomogao Putinu u ratu u Ukrajini dopuštajući mu da ga pokrene dijelom s bjeloruske teritorije i dozvoljavajući korištenje njegovih baza za obuku ruskih vojnika.

On nije angažirao svoje trupe u ratu, ali je rekao da će imati koristi od obuke Wagnera, grupe koja je sudjelovala u nekim od najžešćih bitaka u sukobu.

''Moram da podučavam svoju vojsku, jer vojska koja se ne bori je pola vojske'' - rekao je bjeloruski čelnik, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close