Tucker Carlson

Otkako je počeo rat s Ukrajinom: Putin dao prvi intervju nekom zapadnom novinaru

U videu objavljenom na platformi X, Carlson je rekao da želi uraditi ovaj intervju jer "Amerikanci imaju pravo da znaju sve što mogu o ratu u koji su umiješani".
Vijesti / Svijet | 07. 02. 2024. u 12:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši voditelj američkog informativnog kanala Fox News Tucker Carlson izjavio je da će "uskoro" objaviti intervju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom".

U videu objavljenom na platformi X, Carlson je rekao da želi uraditi ovaj intervju jer "Amerikanci imaju pravo da znaju sve što mogu o ratu u koji su umiješani".

Bit će to Putinov prvi intervju sa nekim zapadnim novinarom otkako je započeo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Kremlj još nije dao komentar.

Dva sata

Nekoliko sati kasnije, ruski mediji su objavili da se intervju već dogodio i da je trajao oko dva sata i da će "uskoro" biti objavljen.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je intervju snimljen u utorak.

O posjeti Carlsona Moskvi intenzivno su ovih dana izvještavali ruski državni mediji, uz gotovo konstantno izvještavanje o svakom njegovom pokretu.

''Očigledno je da postoji rizik od vođenja ovakvog intervjua, razmišljali smo o tome nekoliko mjeseci'', rekao je Carlson u svom videu u kojem je najavio intervju.

Sam platio put u Rusiju

Carlson je dodao da je sam platio put u Rusiju, a intervju je htio da uradi jer "većina Amerikanaca nije informirana dovoljno o sukobu koji preoblikuje svijet" okrivljujući za to mainstream medije.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, rekao je, zapadni novinari su više puta intervjuirali ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog - kojeg je on sam ranije nazivao "diktatorom".

Ali, to su bili "intervjui koji su išli Zelenskom na ruku i niz dlaku" i imaju za cilj da podrže njegove zahtjeve da se SAD sve više uključe u rat, rekao je Carlson.

''To nije novinarstvo'', to je vladina propaganda.

U međuvremenu, "ni jedan zapadni novinar se nije potrudio da intervjuira" Vladimira Putina, rekao je Carlson.

Zahtjevi Kremlju

Steve Rosenberg, urednik BBC-ja za Rusiju, objavio je da je BBC "podnio nekoliko zahtjeva Kremlju u posljednjih 18 mjeseci za intervju, ali je odgovor za nas uvijek bio 'ne'."

Tucker Carlson otvoreno je branio Putina od početka rata u Ukrajini. Neposredno prije ruske invazije, on je tvrdio da je "mržnja prema Putinu postala glavna svrha američke vanjske politike", i pozvao je svoje gledatelje da se zapitaju zašto.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju, malo je promijenio ton tijekom jedne druge emisije, rekavši "Vladimir Putin je započeo ovaj rat... On je kriv za ono što večeras gledamo u Ukrajini".

Nejasno je kada će se točno intervju emitirati, ali Carlson je ranije najavio da će ići uživo na njegovom X nalogu i to bez editiranja. Elon Musk, koji je vlasnik platforme, obećao je "da neće potiskivati ili blokirati intervju".

Tucker Carlson je bio jedan od najbolje ocijenjenih američkih voditelja na kablovskim televizijama ali je iznenada napustio Fox News prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close