Snimke iz drona

Putinova tajna oaza: Što se krije u njegovoj luksuznoj rezidenciji na obali jezera Ladoga?

Na obali jezera Ladoga, Putinova raskošna rezidencija, "Štala", "Ribarska koliba", "Vrtna kuća" i "Ekonomija", odiše luksuzom i modernim dizajnom. Snimke iz drona otkrivaju izuzetan kompleks na 4 km².
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2024. u 09:17 | M.Š. | Bljesak.info
Putinova tajna dača u Kareliji / Istraživanje Dossier Centra

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Putin navodno je sagradio luksuznu rezidenciju na imanju dvostruko većem od Monaka, na obali jezera Ladoga, samo 31 km od finske granice.

Dossier Centar objavio je odlične fotografije kompleksa snimljene dronom. Ovo je samo jedan od nekoliko raskošnih Putinovih posjeda diljem Rusije.

Rezidencija se  nalazi se na obalama jezera Ladoga u zaljevu Maryalahti, oko 185 km sjeverno od Sankt Peterburga. Komplekst je izgrađen u Nacionalnom parku Ladoga Skerries u blizini Kortele.

Kompleks se sastoji od četiri skupine objekata poznatih kao "Štala", "Ribarska koliba", "Vrtna kuća" i "Ekonomija", te uzgajalište pastrva u zaljevu. Cijelo područje (koordinate 61°32'12.3"N 30°25'52.7"E) pokriva oko 4 km².

Izvor fotografije: Twitter / Snimke iz drona otkrivaju izuzetan kompleks na 4 km²
Izvor fotografije: Twitter / Snimke iz drona otkrivaju izuzetan kompleks na 4 km²

Iako nazivi evociraju ruralnu idilu, zgrade su ultramoderne rezidencije navodno ukrašene mramornim podovima, poludragim kamenjem i luksuznim elementima uključujući bidee koji koštaju 10.800 dolara svaki i tuševe vrijedne 4.600 dolara svaki. Postoji čak i privatna pivovara.

Prema e-mailovima koji su navodno procurili 2022. godine, poznate su pojedinosti o unutrašnjosti zgrada i građevinskim radovima koji koštaju stotine milijuna rubalja. Čini se da je Štala namijenjena za zabavu gostiju, s 200 m² otvorenog prostora za blagovanje u prizemlju.

Štala navodno ima profesionalnu kuhinju, privatnu pivovaru opremljenu 345.000 eura vrijednom austrijskom opremom za proizvodnju piva koja može proizvesti 47 litara piva dnevno i čajanu na drugom katu s pogledom na jezero. Polje za slijetanje helikoptera nalazi se iza njega.

Nakon početka rata u Ukrajini iza Štale je podignut neobičan ravan humak. Dossier Center sugerira da bi mogao biti namijenjen sustavu protuzračne obrane kratkog dometa (SHORAD), vjerojatno nešto poput Pantsira S1, za obranu od napada bespilotnih letjelica.

Izvor fotografije: Twitter / Heliodrom i položaj za sustav protuzračne obrane

U vrijeme preleta drona Dossier Centra nije bio instaliran SHORAD, a ometanje dronova bilo je isključeno ili neučinkovito. Vjerojatno se koriste samo kad je Putin u rezidenciji. Fotografija u videu prikazuje SHORAD na poziciji tijekom zime.

Uzgajivačnica pastrva nalazi se između štale i još jedne zgrade, Ribarske kolibe. Vjerojatno je namijenjena gostima kako bi u ponudi imali svježu ribu. Čuvari rezidencije navodno prodaju ribu iz uzgajališta mještanima, vjerojatno kao neslužbeni dodatak svom prihodu.

Čini se da je Vrtna kuća namijenjena za spavanje, s luksuznim prostorima za sjedenje i šest spavaćih soba s umetnutim poludragim kamenjem poput lapis lazulija i labradorita. Još jedna helikopterska platforma nalazi se iza ove zgrade.

Farma se navodno koristi za uzgoj bikova kako bi gosti imali svježu govedinu. Od 2011. godine postavljene su ceste i dalekovodi za snabdijevanje rezidencije, čime se krše pravila nacionalnog parka. Dvije glavne zgrade također imaju pristaništa za velike jahte.

Izvor fotografije: Twitter / Snimke iz drona otkrivaju izuzetan kompleks na 4 km²

Cijelo je mjesto dobro osigurano ogradom, kamerama i stražarima za koje mještani kažu da vrijedno rade kako nitko ne bi ušao na kompleks.

Putinov ured uporno niječe da on ima bilo kakve veze s ovom rezidencijom. Zgrade i okolno područje pripadaju kompanijama koje kontrolira Yuri Kovalchuk, Putinov prijatelj i glavni dioničar Banke Rossiya, poznate kao "Putinova banka".

Mještani pričaju da ga FSO (federalna služba zaštite) osigurava kada je u rezidenciji, a njegova luksuzna jahta 'Nega' povremeno ga posjećuje. Nije poznato koliko je rezidencija koštala, ali s obzirom na njenu veličinu i razmetljivost, vjerojatno vrijedi desetke ako ne i stotine milijuna dolara.

U međuvremenu, prosječna mjesečna plaća u Kareliji iznosi 860 dolara – petina cijene jedne od glava tuša Garden House.

Putin ima novog susjeda - Romana Abramoviča

Dossier Center dobio je najdetaljniji video ikad snimljen u rezidencijama Vladimira Putina. Ove slike pokazuju da na obalama zaljeva Marjalahti u Kareliji ruski čelnik ima tri kuće u modernom stilu, dva heliodroma, nekoliko pristaništa za jahte, uzgajalište pastrve i farmu s kravama za proizvodnju mramorne govedine, kao i osobni vodopad. U blizini Putinove rezidencije Dossier je otkrio novog susjeda - Romana Abramoviča.

Kopirati
Drag cursor here to close