Prijem u predsjedništvu

Svečani prijem povodom Dana državnosti bez Čovića i Ivanića

Izetbegović je na prijemu rekao kako je duh ZAVNOBiH-a je živ i živjet će zauvijek
Vijesti / Politika | 25. 11. 2017. u 23:27 Bljesak.info
Svečani prijem u sjedištu Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečani prijem u sjedištu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu priređen je večeras za brojne uzvanice povodom 25. studenog, Dana državnosti BiH.

Goste je primio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dok druga dva člana Predsjedništva, Dragan Čović i Mladen Ivanić, nisu nazočili ovom događaju.

Državni praznik Izetbegoviću su čestitale uzvanice svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici političkih stranaka, brojnih akademskih i drugih institucija, vjerskih institucija, poduzeća, obrazovnih ustanova, diplomatskog kora i mnogi drugi gosti.

Izetbegović je u svom obraćanju čestitao Dan državnosti gostima i svim građanima Bosne i Hercegovine. Poručio je građanima da se ne obeshrabruju krizama 'u koje nas povremeno guraju'.

''Sve te probleme i teškoće zajedno ćemo nadvladavati kao što smo i svaki put do sada. Mi koji nastojimo očuvati pluralistički i tolerantni duh bh. države i društva nikada nećemo dozvoliti da ideja Bosne i Hercegovine, zajedništva i ravnopravnosti, bude poražena. Kao i uvijek do sada, ustrajat ćemo u naporima da premašimo podjele i nastavimo graditi inkluzivno, otvoreno, pravedno i tolerantno društvo i državu u kojima će naše različitosti i naš pluralizam biti izvor prosperiteta, pokretač suradnje i most koji spaja sve naše narode i građane. Zato podignimo čela. I budimo ponosni na svoju državu. Bosna i Hercegovina je naša jedina domovina. I ona će živjeti dok u njoj žive naši potomci. I uživati svijetlu budućnost'', rekao je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da će duh ZAVNOBiH-a zauvijek živjeti u BiH kao što je i danas itekako živ u srcima ogromne mase dobronamjernih ljudi.

''Mi ćemo uvijek iznova obnavljati i jačati vrijednosti ZAVNOBiH-a. To je naša svakodnevica. Mi nikada nismo drugačije ni živjeli. Bosanski čovjek ne umije da mrzi. Naši ljudi ne prihvaćaju mržnju. To nije prirodno stanje njihovog duha i bića'', kazao je također Izetbegović.

Bez obzira na sve otpore i krize, BiH se sporo ali sigurno kreće u pravom smjeru, k cilju zacrtanom 25. Studenog  1943. godine. Bosna i Hercegovina postepeno i zajedno se gradi kao sigurna i prosperitetna država u kojoj se poštuju ljudska i svaka druga prava, snažno usmjerena k integraciji u Europsku uniju i NATO.

''Fašizam svoje lice pokazuje u svemu. I zato je potrebno da se danas svi kao užeta prihvatimo ideje ZAVNOBiH-a, jedine istinske ideje za koju se trebamo boriti. Mir, prijateljstvo s komšijama, borba protiv svakog zla. Na svima nama je da se za takvu BiH u budućnosti borimo još jače, da svim građanima ove zemlje osiguramo jasnu perspektivu i vratimo dostojanstvo koje zaslužuju'', riječi su Bakira Izetbegovića.

On se u ovom obraćanju osvrnuo i na činjenicu da se ovogodišnji Dan državnosti obilježava u okolnostima okončanja rada Haškog tribunala te je naglasio dvostruku važnost tog suda za stabilizaciju mira, oporavak bh. društva i uspješno kretanje BiH na europskom putu.

''Haški tribunal je institucija Ujedinjenih naroda. On predstavlja Ujedinjene nacije, a time i čitav civilizirani svijet. I naša je državna obaveza prihvaćanje i poštivanje njegovih odluka. Njegova je ključna vrijednost u pravosudnoj usmjerenosti na individualnu odgovornost u događajima i zbivanjima kod kojih se lako podliježe iskušenju da se individualna odgovornost zanemari na račun etničkog ili nekog drugog kolektiviteta i da se odgovornost pojedinca zamijeni kolektivnom krivicom. Zato je uznemiravajuće osporavanje presuda Haškog tribunala od onih koji se usuđuju poistovjetiti cijeli narod s pojedincima osuđenim za najteže zločine, počinjene u Europi nakon Drugog svjetskog rata, proglašavajući presuđene zločince nacionalnim herojima. Takvi prelaze s druge strane moralnih normi i pravnih kriterija i njihovi istupi - u kojima nema nimalo suosjećanja za žrtve zločina, ali ni odgovornosti prema vlastitom narodu - svjedočanstva su dvostrukog poraza ljudskosti'', kazao je Izetbegović.

Premda su presude Haškog tribunala daleko od potpunog udovoljavanja pravdi za sve počinjene zločine i nepravde, dodao je, ima razloga za ohrabrenje njegovim učincima i  računanje na oslobađajući odnos prema prošlosti te gradnju zajedničkog odnosa prema budućnosti BiH.

Izetbegović je, kaže, siguran da su pravda i svijet, odnosno njihova najtješnja veza, usprkos svim iskušenjima i razočarenjima, životno opredjeljenje većine građana Bosne i Hercegovine, većine pripadnika svakog bosanskohercegovačkog naroda.

'' U Bosni i Hercegovini se uvijek vjerovalo i vjeruje se i dan danas da svijet bez pravde ne zaslužuje da postoji. To je konstanta njezine tradicije, kulture i opstojnosti. To je, siguran sam, i jamstvo njezine europske budućnosti, način i zalog njezine trajne povezanosti sa svijetom. Bez obzira na sve, nastavit ćemo insistirati na pravdi i istinoljubivosti'', poruka je člana Predsjedništva BiH.         

Izuzetno važna konstanta u historiji bosanskohercegovačkog društva, istaknuo je dalje Izetbegović, jeste  tradicija kulturnog, etničkog i religijskog pluralizma te raznolikosti istkane kroz tisućugodišnji suživot, toleranciju i poštivanje među građanima bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost.

Bosna i Hercegovina i njeni građani i narodi su kroz cijelu historiju plaćali visoku cijenu da obrane i očuvaju taj jedinstveni bosanskohercegovački pluralizam i raznolikost, podsjeća Izetbegović.

''I bez obzira na tu visoku cijenu, nikada nisu odustali od toga. I siguran sam da nikada i neće jer bi time odustali od bića ove zemlje, od pozitivnog veziva koje njenu kompleksnu strukturu stoljećima drži na okupu. Ta ideja Bosne i Hercegovine je danas, možda više neko ikada prije, pod teškim i kombiniranim udarima iz mnogo pravaca. Napadaju je – i napadaju one koji je brane – oni koji se te ideje boje. Napadaju je one snage koje vjeruju da budućnost leži u dezintegraciji, izolaciji i isključivosti. Napadaju je oni koji žele da izazivaju, šire i produbljuju etničke i vjerske razdore i sukobe. Napadaju je zato jer je ta ideja u svojoj biti antifašistička. Zato jer je ona inkluzivna, integracijska i progresivna'', rekao je na svečanom prijemu povodom Dana državnosti član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uz poruku da će duh ZAVNOBiH-a živjeti zauvijek.

 Dan državnosti utemeljen je u događaju koji se zbio prije 74 godine, u vrijeme Drugog svjetskog rata, najstrašnijeg rata koji je svijet do tada vidio. Bio je to sveopći ratni sukob u kojem je Bosna i Hercegovina bila poprište najžešćih i najdugotrajnijih bitaka u ovom dijelu Europe. U suprotstavljanju fašističkim silama zla, nasilja i nepravde, i u borbi za slobodu, zajedništvo i ravnopravnost, narodi i građani Bosne i Hercegovine podnijeli su ogromne žrtve i platili visoku cijenu. Ta borba naroda i građana Bosne i Hercegovine za pravdu i slobodu dobila je svoj temeljni institucionalni izraz 25. studenog 1943. u Mrkonjić Gradu, odnosno Varcar-Vakufu, donošenjem Rezolucije Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, najvišeg državnog organa antifašističke borbe i nositelja bosanskohercegovačke državnosti. Po završetku tog rata, Bosna i Hercegovina je postala ravnopravna članica jugoslavenske državne zajednice'', podsjetio je  Izetbegović.

 Također je naveo da je nepunih pola stoljeća kasnije, Bosna i Hercegovina  stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država i punopravna članica Ujedinjenih nacija te je nažalost,  ubrzo potom bila izložena agresiji i doživjela sudbinu najveće žrtve u procesu propadanja socijalističkih poredaka u Europi i nasilnom raspletu jugoslavenske krize.

Nakon četiri godine ratnih razaranja, ljudske patnje i stradanja, politički lideri toga vremena iskazali su  mudrost i hrabrost potpisavši sporazum koji je okončao rat i donio mir u Bosni i Hercegovini, kazao je također.

'' Potvrđujući državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine i temelje njezine državnosti – u ravnopravnosti svih njenih naroda i građana i u afirmaciji ljudskih prava i suprotstavljanju svim oblicima diskriminicije – taj mirovni sporazum je suštinski potvrdio načela ZAVNOBiH-a i stvorio pretpostavke za reintegraciju bosanskohercegovačkog društva, jačanje institucija države i obnavljanje ratom pokidanih veza među pripadnicima različitih etničkih i vjerskih zajednica koje su građene stoljećima'', jedna je od večerašnjih poruka člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

Podsjetimo, Republika Srpska (RS) je protiv donošenja zakona kojim bi se 25. studeni proslavljao kao dan državnosti BiH, ponovio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Ovaj datum, kaže, može biti praznik jednog ili eventualno dva naroda u BiH, "a nije praznik BiH". Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je obilježavanje ovog datuma dokaz da u ''nesređenoj BiH ne postoji zakon o danu državnosti i da pogotovo to ne može biti 25. studeni".

Hrvatska republikanska stranka poručila je danas Hrvatima u vlasi kako ne mogu slaviti dva datuma.

''Gospodo hrvatski zastupnici u vlasti, ne mogu se zajedno slaviti dan utemeljenja HZHB i 25. studeni. Ne može se jedan tjedan odavati spomen na žrtve koje je napravila crvena petokraka u Vukovaru, Škabrnji i na brojnim mjestima stradanja, paliti svijeće, polagati vijence, a sljedeći tjedan čestitati 25. studeni kao Dan državnosti. Ne može se biti ujedno i domoljub i jugonostalgičar'', navodi se u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close