Ubog proslave neustavnog 'dana RS'

Salkić podnio kaznenu prijavu protiv Dodika

SDA je u utorak najavila da će protiv organizatora koje su iz proračuna osigurale sredstva za obilježavanje "Dana RS-a". Kaznenu prijavu u ime SDA podnijet će potpredsjednik Stranke Ramiz Salkić.
Vijesti / Politika | 16. 01. 2024. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić podnio je kaznenu prijavu protiv predsjednika tog entiteta Milorada Dodika i članova Odbora za proslavu "dana Republike Srpske" te drugih neidentificiranih osoba.

Salkić je danas na pres-konferenciji kazao da je Dodik, kao izabrani predsjednik entiteta RS, u saradnji sa drugim neidentificiranim osobama prije 9. siječanja pripremio proslavu neustavnog "dana Republike Srpske" te za organizaciju koristio službeni položaj, protuzakonito angažirao ljudske i materijalne resurse entiteta i prisustvovao nizu manifestacija kojima je pokazao nepoštivanje konačnih i obavezujućih Odluka Ustavnog suda BiH, čime je počinio kazneno djelo.

Raspisivanje tendera

Salkić je podsjetio da je 27. studenog 2023. godine Dodik predsjedavao prvom sjednicom Odbora za proslavu "dana RS" na kojoj je konstituiran Odbor, usvojen prijedlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave, javlja Fena.

Istaknuo je da je tada određeno da će centralni događaji povodom proslave ''neustavnog dana RS" biti svečani defile na Trgu Krajine, akademija u sportskoj dvorani "Borik" te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS.

Također je naveo da je, nakon što je konstituisan Odbor za proslavu neustavnog 9. siječnja, Kabinet predsjednika RS raspisao tender za usluge medijske kampanje povodom neustavnog dana RS, kao i organizovanja proslave, te je za te namjene planirano da se izdvoji ukupno 650.000 KM bez PDV-a.

Salkić je podvukao da je Ustavni sud BiH donio odluke kojima je tretirao definiranje 9. siječnja praznikom "dan Republike Srpske" te zauzeo stav da se radi o datumu koji je diskriminatoran.

Odluke Ustavnog suda

Dodao je da je sud, između ostalog, naveo da 9. siječanj kao praznik entiteta mora predstavljati i sve građane RS kojima i sam Ustav RS-a priznaje jednaka prava i da taj datum kao praznik nije u skladu s ustavnom obvezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog srpskog naroda.

''Prema Ustavu BiH odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće. Dodik je medijskim istupima jasno pokazivao nepoštivanje odluka Ustavnog suda. Mnogobrojni su primjeri takvih istupa'', kazao je Salkić.

Između ostalog, nepoštivanje je pokazao i organizacijom svečanog defilea povodom 9. siječnja u Banja Luci i dodjelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Za potrebe organizacije ovih manifestacija angažirana su značajna materijalna i financijska sredstva o čemu se dokazi mogu naći u institucijama kojima rukovode te osobe.

''S obzirom na to da se protiv Dodika već vodi kazneni postupak pred Sudom BiH zbog krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika, smatram da se osumnjičenom Dodiku treba odrediti pritvor i spriječiti vršenje novih krivičnih djela te da postoji opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak'', zaključio je Salkić.

Marketinška agencija Mania iz Banja Luke našla se pod sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva zbog toga što je, kako je navedeno, bila uključena u podrivanje Ustava Bosne i Hercegovine.

U priopćenju u kojem se pojašnjava primjena režima sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu, britanski veleposlanik Julian Reilly je rekao ako je spomenuta agencija značajno profitirala u kampanju vezanom za Dan Republike Srpske.

Iz marketinške agencija Mania iz Banja Luke iznenađeni su današnjim sankcijama Velike Britanije.

''Iznenađeni smo današnjom neprijatnom informacijom da je zbog našeg profesionalnog angažmana kao marketinške agencije uslijedila reakcija Vlade Ujedinjenog kraljevstva. Prije svega zato što smo u skoro deset godina postojanja agencije Mania uspješno surađivali s mnogim domaćim i stranim klijentima i organizacijama, te izgradili kredibilno ime u industriji marketinga. Između ostalog radili smo projekte za EU, GIZ, UNICEF, UNDP, USAID, ali i na projektima s veleposlanstvom Velike Britanije. To isto veleposlanstvo nas je pozvalo na sudjelovanje na okruglom stolu kao primjer uspješnih poduzetnika kao pokretača promjene na lokalnoj i državnoj razini'', kazali su za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close