Ujedinjeno Kraljevstvo

Agencija pod sankcijama zbog reklamiranja Dana RS

Agencija koja se našla pod sankcijama je ''podrivala vladavinu zakona, promovirala podjele i strah…''
Vijesti / Politika | 15. 01. 2024. u 13:26 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marketinška agencija Mania iz Banja Luke našla se pod sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva zbog toga što je, kako je navedeno, bila uključena u podrivanje Ustava Bosne i Hercegovine.

U priopćenju u kojem se pojašnjava primjena režima sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu, britanski veleposlanik Julian Reilly je rekao ako je spomenuta agencija značajno profitirala u kampanju vezanom za Dan Republike Srpske.

Nije lako...

''Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. siječnja. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovno 2019. godine, da je odabir 9. siječnja za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovirala podjele i strah'', rekao je Reilly.

Navedeno je kako spomenuti režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcioniranje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku BiH.

''Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je osiguran Daytonskim mirovnim sporazumom'', naveo je Reilly.

Regulativa 2020 o sankcijama 

Naime, Regulativa 2020 o sankcijama za Bosnu i Hercegovinu (EU Exit), omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da izrekne sankcije pojedincima koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, podrivaju ili prijete miru, stabilnosti ili sigurnosti zemlje, opstruiraju implementaciju Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP, ili Dejtonskog mirovnog sporazuma) ili izvršavaju bilo koju drugu radnju, politiku ili aktivnost koja podriva GFAP.

Dodaje se kako zamrzavanje sredstava sprječava bilo kog građanina Ujedinjenog Kraljevstva, ili bilo koju kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da ima ikakvu vezu sa sredstvima ili ekonomskim resursima koji su u vlasništvu, pohranjene ili pod kontrolom sankcionirane osobe, a koji su na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva. To će, dodaje se, spriječiti osiguravanje sredstva ili ekonomskih resursa za sankcionirane osobe ili pravna lica ili za njihovu dobit.

Spomenuta agencija posluje šest godina, ima preko 20 zaposlenih te urede u Banja Luci i u Beogradu.

Dobitnici su nekoliko nagrada s filmskih festivala, među kojima i onu sa Sarajevo Film Festivala, a među klijentima su im i World Bank Group.

Sankcije od 2017.

Inače, predsjednik RS-a Milorad Dodik pod američkim sankcijama je još od 2017. godine, a on i njegovi suradnici kažnjeni su zbog ometanja provedbe Daytonskog sporazuma i prijetnji opstanku BiH. Pod sankcijama je i Dodikova obitelj a u studenom prošle godine internetske stranice vlade i predsjednika entiteta su blokirane pa su se morale ''preseliti'' u Srbiju.

Kopirati
Drag cursor here to close