Sporna suglasnost

Dodik bi da američki F-16 avioni uveličju i Dan RS-a, Helezov zamjenik: klasična provokacija srpskog naroda

Tri američka aviona od čega dva borbena F-16 nadlijetat će teritoriju Bosne i Hercegovine 8. siječnja, dan uoči neustavne proslave koju organizira vlast u entitetu RS.
Vijesti / Politika | 06. 01. 2024. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Milorad Dodik reagirao je na informaciju da će tri američka aviona od čega dva borbena F-16 nadlijetati teritoriju Bosne i Hercegovine 8. siječnja, dan uoči neustavne proslave koju organizira vlast u entitetu RS.

"Iako nisam službeno informiran da će američki avioni F16 8. siječnja nadlijetati Republiku Srpsku i BiH, službeno sam informiran da za to nemaju suglasnost Predsjedništva BiH", rekao je Dodik.

Izvlačenje situacije

S obzirom da nema utjecaja na ovu odluku, Dodik je u nastavku pokušao "izvući situaciju", prenosi Klix.

"Kad su već tu, vjerujemo da će svojim prisustvom podržati proslavu Dana Republike Srpske", napisao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da ne postoji suglasnost Predsjedništva BiH da američki borbeni avioni 8. siječnja nadlijeću BiH.

"Nikakva točka nije ni bila na dnevnom redu sjednice, nismo se o tome mogli ni izjašnjavati", rekla je Cvijanović.

Zamjenik ministra obrane BiH Aleksandar Goganović rekao je da je ministar Zukan Helez, bez njegove suglasnosti, odobrio obuku kontrole napada u zajedničkom terminu Oružanih snaga BiH i Zračnih snaga Vojske SAD 8. siječnja, iako je bila planirana krajem mjeseca. Goganović smatra da je riječ o "klasičnoj provokaciji srpskog naroda".

Prelijetanje neba

"Jasno je da se poruka šalje uoči 9. siječnja i proslave Dana RS-a. Ovakve akcije ne doprinose unutarnjoj stabilnosti, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da jedan od tri konstitutivna naroda u BiH – Srbi, tog dana slave drugi dan Božića, najradosnijeg kršćanskog blagdana", izjavio je Goganović.

Goganović nije objasnio zašto bi ikome tko slavi Božić smetali avioni koji će preletjeti nebom iznad BiH, kao što lete i brojni drugi avioni. No u političke i populističke svrhe, zloupotreba vjera je uvijek dobra ideja za određene bh. političare.

Podsjetimo, svečana akademija povodom 9. siječnja - Dana RS-a bit će održana u banjalučkoj sportskoj dvorani "Borik", nakon čega će biti upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Glavni dio programa bit će održan 9. siječnja.

U svibnju prošle godine američki bombarderi su obavili niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova u znak partnerstva BiH i SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close