Odluka stranke

SDA podnijela kaznenu prijavu protiv organizatora Dana RS-a: "Slave naslijeđe Karadžića i Mladića"

"Pozivamo predstavnike udruženja žrtava rata da također podnesu kaznene prijave i time izvrše dodatni pritisak na Tužiteljstvo BiH".
Vijesti / Politika | 09. 01. 2024. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA je u utorak najavila da će protiv organizatora i osoba koje su iz proračuna osigurale sredstva za obilježavanje "Dana RS-a" bit će podnesena kaznena prijava Tužiteljstvu BiH zbog kršenja Kaznenog zakona BiH koji se odnosi na neizvršavanje i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Kaznenu prijavu u ime SDA podnijet će potpredsjednik Stranke Ramiz Salkić.

Izvršiti dodatni pritisak na Tužiteljstvo

"Pozivamo predstavnike udruženja žrtava rata da također podnesu kaznene prijave i time izvrše dodatni pritisak na Tužiteljstvo BiH koje izbjegava da po službenoj dužnosti pokrene kazneni postupak protiv odgovornih osoba", kažu iz SDA.

Dodaju da odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o tome da 9. siječanj ne može biti "Dan RS-a" je jasna i nedvosmislena, a kršenje i nepoštivanje te odluke je kazneno djelo.

"Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid", navode iz SDA.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, naglašavaju, osudio je gotovo kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti i genocid nad Bošnjacima.

"Slave naslijeđe ratnih zločinaca"

"Istrajavanjem da se 9. siječanj obilježava kao 'Dan RS', politički predstavnici entiteta RS slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je anticivilizacijski čin i poruka da od secesionističke i šovinističke politike nisu odustali", zaključuju iz SDA.

Podsjetimo, američko Veleposlanstvo u BiH povodom proslave Dana RS-a objavilo je u utorak kako traže istragu povodom proslave Dana Republike Srpske.

"Sjedinjene Države reagirale su i prije na antidaytonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće", stoji u objavi američkog Veleposlanstva.

"Prema Kaznenom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. Sjedinjene Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan s proslavom Dana Republike Srpske devetog siječnja", navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close