Dosljedno

Okretanje ploče – Nije im smetao Dan RS

Među izjavama koje su izazvale buru u javnosti povodom Dana RS-a je i ona čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je pozvao na čuvanje RS-a.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2024. u 14:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nadlijetanje ovih US F 16 aviona iznad BiH neće spriječiti Dodika da proslavi neustavni 9. siječnja kao što ni nadlijetanje sličnih aviona nije spriječilo Mladića da u srpnju 1995. pokolje Bošnjake u Srebrenici'', izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji nije ranije govorio tako o Danu RS-a oko kojeg se svake godine digne i spusti prašina.

Civilizirano

No, Komšić je, kako to obično biva u nedosljednim politikama u BiH, drugačije govorio o Danu RS-a tvrdeći da je to legitimni praznik.

U siječnju 2010. godine izjavio da je Republika Srpska ustavni dio BiH i da je Dan Republike legitimni praznik.

"BiH je država uređena Daytonskim mirovnim sporazumom. Moja obveza kao člana Predsjedništva BiH je da je poštujem kao takvu. Poštujem Republiku Srpsku i njen Dan", rekao je tada Komšić.

''To je model civiliziranog življenja u BiH, ali RS je ustavna činjenica i svi u BiH treba da je kao takvu poštujemo'', naglasio je Komšić.

Čovićevo čuvanje

Među izjavama koje su izazvale buru u javnosti povodom Dana RS-a je i ona čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je pozvao na čuvanje RS-a.

''Čuvajte Republiku Srpsku. Toliko ste emocija iznijeli ovdje da vam svi mogu zavidjeti. Molim vas, ostavite dovoljno otvorena vrata za druga dva konstitutivna naroda. RS ćete najbolje zaštititi braneći je u institucijama BiH. Da budete zbijeni kao jedno. Političkog pluralizma unutar predstavnika jednog naroda mora biti'', rekao je Čović posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banja Luci 2022. godine.

Nakon što je izazvao more kritika, Čović se oglasio na Twitteru.

''Samo bezuvjetnim uzajamnim priznanjem, uvažavanjem i poštovanjem možemo unaprijediti odnose u našoj domovini BiH, a u interesu zajedničke EU budućnosti i prosperiteta svih konstitutivnih naroda. Zaustavimo zlonamjernu i štetnu propagandu, medijska podmetanja i dezinformiranje. Okrenimo se jedni drugima i gradimo odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja! STOP MRŽNJI !!!!”, napisao je Čović tada na Twitteru te pozvao Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, da da iskoristi poziv koji mu je upućen i da i on dođe u NSRS da kaže svoj stav.

Izetbegoviću nije smetalo

A Izetbegovićev stav iz 2011. godine glasi da ''obilježavanje Dana RS nije uvrjedljivo za Bošnjake''.

Naime, 9. siječnja 1992. proglašena je ''Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine'' kada je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud tadašnje Republike Bosne i Hercegovine 8. oktobra 1992. poništava Deklaraciju.

Ustavni sud BiH 26. studenog 2015. prvi put je proglasio Dan RS-a neustavnim, a Narodna Skupština RS-a je kao odgovor izglasala Deklaraciju kojom se odbija ukidanje Dana RS.

U rujnu 2016. održan je referendum o Danu RS-a a mjesec Dana kasnije je usvojen Zakon o Danu RS-a. Potom Ustavni sud poništava rezultate referenduma u RS-u, a u ožujku 2019. Ustavni sud BiH osporava Zakon o Danu RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close