"Bošnjaci nemaju luksuz ponavljanja grešaka"

Reisu-ulema Kavazović: Nitko ne može poništiti naš glas

"Neka se nitko ne zalijeće u tminu iz koje nema povratka i neka se ne igraju budućnošću svoga naroda i države", kazao je reisul-ulema.
Vijesti / Politika | 10. 02. 2024. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nitko, ma tko to bio, ne može naš glas, našu volju poništiti niti dovesti u pitanje našu kolektivnu odlučnost da štitimo i branimo državu i njezine institucije na najefikasniji mogući način", kazao je reisu-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisu-ulema Kavazović je za Agenciju MINA komentirao političku situaciju u BiH te naglasio kako je ohrabrujuća naznaka mogućeg napretka BiH na putu euroatlantskih integracija.

Tri kule

"Nitko, ma tko to bio, ne može našu sigurnost dovesti u pitanje. Nitko, ma tko to bio, ne može u razgovorima zanemarivati ono što Bosna i Hercegovina jest, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih naroda, supremirana entitetima. Nikakav dogovor ne smije narušavati ove aksiome. Bošnjaci moraju imati garancije da im se genocid neće ponoviti i da se na svakom dijelu Bosne i Hercegovine osjećaju slobodno i zaštićeno", naveo je reisul-ulema.

Naglasio je kako su onima u vlasti povjerene tri kule da vode računa o njima, a to su državna imovina, politička volja, odnosno "jednako aktivno i pasivno biračko pravo svih građana" te jednaka prava za sve narode i građane.

Reisul-ulema Kavazović istaknuo je kako ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima te dodao:

"Neka se nitko ne usuđuje, ma tko da je, da ove principe i povjerenje iznevjeri. Ovo su crvene linije za sve građane BiH opredijeljene prema njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu. Nema prostora za političke igre kojima bi se izigrala volja većine građana ove zemlje. Nema političke trgovine ili političkih manevara kojima se ovo može opravdati".

Zahvala prijateljima

Istaknuo je kako se to tiče svih gađana BiH, a posebno onih koji su "doživjeli genocid i etničko čišćenje".

"Neka se nitko ne zalijeće u tminu iz koje nema povratka i neka se ne igraju budućnošću svoga naroda i države", kazao je reisul-ulema.

Ujedno je zahvalio "prijateljima" iz međunarodne zajednice na njihovoj podršci.

"Svaki razgovor i dogovor mora polaziti i rezultirati jačanjem, a ne slabljenjem državnosti Bosne i Hercegovine. Takva svijest mora prije svega biti stalno prisutna kod nas i rukovoditi svaku našu riječ i djelo, svjedočiti našu nepokolebljivu posvećenost dobrobiti i budućnosti naše države i društva. Ne možemo se ponašati kao da je nekome stalo do ove države i njenih građana više od nas samih. Naročito Bošnjaci nemaju luksuz ponavljanja grešaka iz devedesetih", poručio je reisul-ulema Kavazović.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka sa SNSD-om i strankama Trojke rekao kako je predložio i rješenja za izmjene Izbornog zakona za koje je naveo da su ''na tragu onoga što je HDZ zagovarala zajedno sa gospodom iz američke administracije posljednje tri četiri godine''. 

Postoji suglasnost?

Podsjetio je kako je do listopada prošle godine trebalo postići dogovor o novom izbornom zakonu, a istaknuo je kako, uz tehničke izmjene izbornih pravila, treba dogovoriti i nov način biranja članova Predsjedništva BiH jer se više ne može dopustiti da bošnjački narod hrvatskome bira člana državnog vrha.

"Mi inzistiramo da se to riješi", kazao je Čović ustvrdivši kako o tome postoji suglasnost svih drugih koalicijskih partnera.

Komentirajući ove izjave, iz Veleposlanstva SAD poručuju da ''nije jasno na koja rješenja gospodin Čović misli''.

''Ali, ako govori o prijedlogu HDZ BiH da se izbor hrvatskog člana tročlanog Predsjedništva BiH riješi izmjenom Izbornog zakona BiH onda zna i da su međunarodni pravni eksperti, predstavnici međunarodne zajednice, uključujući SAD i EU, i politički lideri BiH odbacili te prijedloge tijekom pregovora o ustavnim/izbornim reformama u razdoblju 2021.-2022. koje su pomagale SAD i EU'', naveli su.

''U vrijeme ovih pregovora međunarodni pravni eksperti su podcrtali da su potrebni amandmani na Ustav BiH kako bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava te da prijedlog HDZ BiH za kreiranje trajne druge liste za izbor člana Predsjedništva, povezane sa određenom etnoteritorijalnom izbornom granicom unutar Federacije, ne bi bio u skladu sa presudama Europskog suda za ljudska prava'', dodali su iz Veleposlanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close