Izvanredna konferencija za medije

Čović najavio ''ustavoljublje'' i poslao poruku partnerima i strancima oko Mostara i plina

Rekao je kako je Bosni i Hercegovini ostalo vrlo kratko vrijeme od dva do tri tjedna da se provede sve ono što su lideri političkih stranaka u vlasti govorili.
Vijesti / Politika | 07. 02. 2024. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je na izvanrednoj konferenciji za medije u Mostaru pozvao političke partnere da prestanu s nadmudrivanjem a međunarodnu zajednicu da se suzdrži od nametanja.

Rekao je kako je Bosni i Hercegovini ostalo vrlo kratko vrijeme od dva do tri tjedna da se provede sve ono što su lideri političkih stranaka u vlasti govorili.

Politika nadmudrivanja

''Ne vidim ni jednog razloga da uvjete koji stoje ispred nas ostavimo nepremostive i taj posao možemo završiti do kraja veljače'', rekao je Čović i dodao kako su predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti do kraja predani euroatlantskom putu.

Poručio je partnerima da trebaju ''odustati od politika nadmudrivanja i bez mijenjanja stajališta svaki dan ''.

''Ovaj put osmišljanje igre političkog marketinga za potrebe javnosti moraju prestati i ja pozivam i partnere u vlasti i sve lidere opozicije da razumiju da je ovo vrijeme koje nam se neće ponovno ponuditi'', rekao je i poručio partnerima da ne traže ''alibi onima koji mogu umjesto nas donositi odluke''.

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović

Pozvao je partnere iz međunarodne zajednice da prate lidere i da im kroz stručno djelovanje pomognu i ''da tu gradimo najviše demokratske standarde''.

''Očekujem da se OHR suzdrži od bilo kakvih odluka'', rekao je Čović.

Naglasio je kako hrvatski narod neće odustati od svojih strateških ciljeva.

''Do kraja ćemo inzistirati na poštivanju Ustava'', rekao je i dodao kako će politika biti ''ustavoljublje''.

Dovoljno je Mostar bio grad slučaj

Govorio je i o nedavnim tvrdnjama američkog dužnosnika o Mostaru.

''Ako je netko dao doprinos stabilizaciji odnosa u Mostaru, kako jedino multikulturnom gradu u BiH, upravo je to HNS i HDZ BiH. Mostar je grad koji ima jasnu budućnost u kojeg se investira i u kojeg se pomalo vraća. Dovoljno je Mostar bio grad slučaj da bi se netko ponovno igrao gradom Mostarom'', rekao je.

Govoreći o Južnoj plinskoj interkonekciji rekao je da je energetska neovisnost BiH ima posebno mjesto u strategiji HDZ-a BiH i HNS-a.

''Angažirali smo najveće stručnjake i najviše autoritete koji su nam sugerirali i pomogli da napravimo prijedlog zakona u kojoj je definirano da je tvrtka koja će se baviti projektom javna tvrtka sa sjedištem u Mostaru. Vrlo su nam jasno stavili do znanja da ne smijemo biti naivni i da ostanemo do kraja uključeni u ovaj projekt. Ovaj projekt ne može biti privatni interes nekog pojedinca. Tako da imam vrlo jasan stav koji pokušavaju prebaciti težište na tobožnji problem odnosa u Mostaru ili na problem energenata u Hercegovini. Ja sam do sada i dalje ću isključivo služio svom narodu i svojoj domovini'', rekao je Čović.

Crna lista

Podsjetimo, posljednjih se danas čelnik HDZ-a BiH spominjao kao ''kandidat'' za američku crnu listu zbog blokade projekta Južna interkonekcija jer je odbijao da se projekt prepusti firmi BH Gas.

Čović je govorio kako se radi o strateškom projektu koji se ne može prepustiti toj tvrtki pozvavši nadležne da istraže i kriminal u njoj.

Rekao je i kako smatra da se treba naći na bijeloj, anđeoskoj listi a ne na crnoj.

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović

Čovića su na sankcije upozoravali američki veleposlanik u BiH Michael Murphy ali i pomoćnik državnoj tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju, James O'Brian, zbog plinovoda.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken zatražio u pismu od šefova diplomacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na Čovića ''kako bi prestao s opstrukcijama'' plinskog povezivanje Hrvatske i BiH.

I novinar Al Jazeerae Ivica Puljić, koji godinama prati politiku Washingtona, rekao je kako se Čović treba spremiti na sankcije.

Kopirati
Drag cursor here to close