Pišem ti...

Izetbegović pisao Borellu: Raspad nije moguć

Predsjednik SDA je ocijenio da je opravdana zabrinutost zbog politike Milorada Dodika, ali da ona ne može ugroziti teritorijalni integritet BiH, ali da može ugroziti mir i stabilnost u čiju su izgradnju i očuvanje građani BiH, zajedno sa SAD-om, EU-o
Vijesti / Politika | 22. 02. 2022. u 13:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je pismo visokom predstavniku Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu.

U pismu Izetbegović ističe kako cijeni napore koje EU i Borrell osobno ulažu u pružanje podrške BiH na putu ka punompravnom članstvu, te da je nemjerljiv doprinos EU-a koji domaće institucije imaju u provođenju reformi, čiji je cilj prosperitetna država u kojoj se u punoj mjeri primjenjuju svi europski demokratski standardi.

Raspad nije moguć

Također je istaknuo kako cijeni Borrellov angažman u posljednjim mjesecima, tijekom krize izazvane nasrtajima vlasti entiteta RS na ustavnopravni sustav BiH.

''Međutim, želim Vam sugerirati i zamoliti Vas da u Vašim javnim nastupima izbjegnete spominjanje 'raspada Bosne i Hercegovine', jer se time stvara narativ da je tako nešto moguće. Raspad Bosne i Hercegovine nije moguć i neće se dogoditi. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija i o njenom raspadu se ne može, niti bi se smjelo govoriti'' – navodi se u Izetbegovićevom pismu.

Izetbegović podsjeća da će se sljedećeg tjedna obilježiti 30. obljetnica održavanja Referenduma o neovisnosti BiH, kojem su se odazvale dvije trećine građana, glasajući skoro stopostotno za neovisnost BiH.

''Nakon izglasavanja neovisnosti i međunarodnog priznanja, BiH je bila izložena strahovitoj agresiji, koja je kulminirala genocidom u Srebrenici. I u takvim okolnostima njen teritorijalni integritet je sačuvan, jer su stotine tisuća patriota bile spremne rizikovati i gubiti živote u odbrani slobode i vlastite države'' – dodaje Izetbegović.

Predsjednik SDA je ocijenio da je opravdana zabrinutost zbog politike Milorada Dodika, ali da ona ne može ugroziti teritorijalni integritet BiH, ali da može ugroziti mir i stabilnost u čiju su izgradnju i očuvanje građani BiH, zajedno sa SAD-om, EU-om i kompletnom međunarodnom zajednicom, uložili mnogo.

''U tom slučaju, mir i stabilnost ne bi bili ugroženi samo u BiH, već i u cijeloj regiji, pa i dijelovima Europske unije'' – upozorio je Izetbegović.

I Čović pisao strancima

Podsjećamo, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović uputio je prošlog tjedna pismo ključnim međunarodnim akterima, u kojima ih informira o zaključcima HNS-a u Mostaru.

Pismo je, zajedno sa zaključcima HNS-a,upućeno na preko 20 međunarodnih adresa, uključujući najviše dužnosnike Europske unije, američke i europske posrednike u izbornoj reformi u BiH, državno rukovodstvo Hrvatske te članove Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

''Svi politički predstavnici hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, okupljeni u Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine, su u sklopu ovoga izvanrednog zasjedanja održali detaljnu raspravu o postojećoj političkoj, pravnoj i sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini. Osobitu pažnju posvetili smo raspravi o postojećim političkim opstrukcijama koje pojedini politički akteri u Federaciji Bosne i Hercegovine uporno primjenjuju kako bi onemogućili završetak nužnoga procesa reforme izbornoga zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi'', naveo je Čović između ostalog u pismu. 

Kopirati
Drag cursor here to close