Ministar vanjskih poslova Hrvatske

Grlić-Radman: Izbori u BiH pod ovakvim uvjetima nadalje će destabilizirati državu

''Hrvatska ne može podržati kalendar izbora odnosno održavanje izbora samo zbog izbora ukoliko se održe po ovakvim uvjetima jer će oni nadalje destabilizirati državu i produbiti krizu'' stava je Grlić-Radman.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2022. u 12:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je danas u Briselu da je situacija u Bosni i Hercegovini duže vrijeme u fokusu Vijeća Europske unije, a o njoj će se raspravljati i na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova.

Naglasio je da je postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH od velikog značaja kako bi Bosna i Hercegovina postala institucionalno funkcionalna i stabilna država.

- Hrvatska će i dalje podržavati cjelovitost i teritorijalni integritet BiH, a podržavat ćemo i ono što donose hrvatska tijela, a to je Hrvatski narod sabor što je u interesu ravnopravne zastupljenosti i konstitutivnosti koju ostvaruju - dodao je šef hrvatske diplomacije.

Kaže da će njihov angažman ići u tom smjeru da se osvijeste države članice EU koliko je stabilnost, funkcionalnost i prosperitet BIH kao cjelovite države koja napreduje ka europskom putu važna, i koliko je za postizanje toga važna izmjena Izbornog zakona koja će zadovoljiti sve strane.

- Hrvatska ne može podržati kalendar izbora odnosno održavanje izbora samo zbog izbora ukoliko se održe po ovakvim uvjetima jer će oni nadalje destabilizirati državu i produbiti krizu - stava je Grlić-Radman.

Stoga, kaže, politički lideri još uvijek imaju šansu te ih je pozvao kao i posrednike tih pregovora da ulože sve političke napore kako bi se postigao dogovor oko izmjene Izbornog zakona.

Tvrdi da Hrvatska ima podršku za to unutar Europske unije, jer kaže da je svima u interesu stabilnost BiH, samo je potrebno jasno izraziti o čemu se radi u toj multinacionalnoj državi.

- Ovaj problem nije od jučer, a sada imamo situaciju da je hrvatski član Predsjedništva izabran ne voljom Hrvata nego voljom većinskog naroda koji mora pokazati više razumijevanja za najmalobrojniji narod u BiH - zaključio je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close