Sjetite se 'samouprave'

SDA: Neće biti Herceg-Bosne, izbori se moraju održati

"Na politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo", kažu u SDA
Vijesti / Politika | 19. 02. 2022. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA ocjenjuje neprihvatljivim zaključke HNS-a usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.

Zaključci HNS-a, koji u sebi sadrže i prijetnje o "teritorijalnoj reorganizaciji", niz proizvoljnih i netočnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva, navode iz ove stranke.

"Teritorijalne reorganizacije" i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakvu pravnu ni političku osnovu. Avanturisti koji sanjaju o obnovi Herceg-Bosne ili formiranju trećeg entiteta, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački pothvat, kao i sudbinu samouprave koju je predvodio Ante Jelavić", poručeno je iz SDA.

Neutemeljena je tvrdnja HNS-a, navodi se dalje u priopćenju, da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je Središnje izborno povjerenstvo nezakonito izabrano.

"HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke što jeste a što nije ustavno i zakonito. Postoje institucije koje su nadležne za takva tumačenja. Stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo da bojkotiraju izbore, to je njihova politička odluka. Međutim, nitko nema pravo – samo zato što nije ostvario svoj politički cilj – da blokira i sprječava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom", stoji u reakciji SDA.

SDA je uvijek pokazivala "spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje".

“Na politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo", navedeno je na kraju reakcije Stranke demokratske akcije.

Kopirati
Drag cursor here to close