Komentar na izvanredno zasjedanje

Komšić opleo po HNS-u: Zaključci tzv. HNS-a su neprihvatljivi za građane BiH

Bojkot izbora, kaže Komšić, jeste pravo koje HDZ može iskoristiti ali blokada ili onemogućavanje izbora predstavljalo bi krivično djelo.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2022. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je ''da Zaključci tzv. HNS-a, osim što su izraz još jedne političke ucjene pod pokroviteljstvom HDZ-a, nisu prihvatljivi građanima BiH iz najmanje dva razloga''.

''Prvo, izbora će biti, ma koliko se netko trudio da ih ne bude, da ih odloži ili blokira. Razlozi takvog postupanja HDZ-a jasni su svakom građaninu ove zemlje. HDZ se još od presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, služi blokadama od državnog, preko entitetskog do kantonalnog nivoa vlasti, a sve kako bi izdejstvovali izborni zakon na temeljima apartheida i u suprotnosti sa presudama iz Strassbourga, kroz fenomen 'legitimnog političkog predstavljanja', koji je prvi put spomenut u paratvorevini Republici Srpskoj Krajini (RSK), nastoje osigurati vječitu vlast, i ako je moguće i više od toga'', istaknuo je Komšić.

Bojkot izbora, kaže Komšić, jeste pravo koje HDZ može iskoristiti ali blokada ili onemogućavanje izbora predstavljalo bi krivično djelo.

''Zato HDZ-u, Čoviću i njihovoj ekipi treba zaklon iza nevladine organizacije HSN, da bi se eventualna krivična odgovornost raspodijelila između njih, što ih u svakom slučaju ne može abolirati ako bi posezali za blokadom izbora kao političkim sredstvom'', dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Druga važno pitanje, navodi Komšić, tiče se navodne teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine, očito na temeljima etničkih politika kroz vid federalizacije.

''Takvima treba uputiti veoma jasnu i nedvosmislenu poruku da federalizacije Bosne i Hercegovine neće biti, na etničkom ili bilo kojem drugom osnovu. Bosna i Hercegovina ionako trpi radi loše unutrašnje organizacije, tako da svako njeno reorganiziranje može biti samo na racionalnim osnovama, kao što je regionalizacija zemlje, ali da te regije nisu etnički utemeljene i da nemaju ovlasti za vršenje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Reorganizacija zemlje kroz njenu etničku federalizaciju kako bi se ostvarili ratni ciljevi u mirnodopskim uvjetima i to na način da se realizira ono što je Međunarodni sud iz Haaga (ICTY) utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat jednostavno se neće nikada dogoditi'', zaključio je Komšić, priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close