U Europi

Borell: Nema mjesta za podijeljenu BiH

''Ministri izražavaju punu podršku visokom predstavniku i ALTEA-i i specijalnom predstavniku EU u naporima da olakšaju to posredovanja kao i posebni predstavnik SAD koji pokušavaju da provedu izbornu reformu''
Vijesti / BiH-EU | 21. 02. 2022. u 19:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell obratio se medijima nakon sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije te između ostalog govorio o situaciji u BiH.

''Kada se radi o BiH razgoavril smo o tome kako očuvati jedinstvo zemlje, pozivamo političke lidere da osiguraju puno funkcioniranje Ustava BiH. U Europi nema mjesta za podijeljenu BiH. Ministri izražavaju punu podršku visokom predstavniku i ALTEA-i i specijalnom predstavniku EU u naporima da olakšaju to posredovanja kao i posebni predstavnik SAD koji pokušavaju da provedu izbornu reformu i amandmane na Ustav koji bi mogli popraviti funkcioniranje država.

Spremni smo na sve mjere i intrumente koje situacija zatraži to uključuje financijsku pomoć i restirktivne mjere, no te su mjere posljednje. Nadamo se u dogovor između strana kako bi se mogli održati izbori'' kazao je između ostalog Borell, prenosi N1.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas da među državama članicama Europske unije prevladava stajalište da je nužno promijeniti izborni zakon u BiH da bi se održali izbori u listopadu, a da su samo dvije članice za to da se održe bez obzira na ishod pregovora o izbornoj reformi.

"Izbori se ne mogu održati samo zbog kalendara"

"Većina zemalja je podržala naše stajalište, a to je da je prije izbora potrebno promijeniti izborni zakon kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ostalih", rekao je Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova na kojem je jedna od tema bilo stanje u Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

Na upit je li ijedna zemlja rekla da se izbori trebaju održati bez obzira na ishod pregovora o promjeni izbornog zakona i o ograničenim ustavnim promjenama, Grlić Radman je rekao da su dvije zemlje zauzele takvo stajalište, ali ih nije imenovao. Iz diplomatskih izvora se doznaje da je riječ o Italiji i Austriji.

"Bile su dvije zemlje koje su to rekle, a ja sam na to odgovorio da se izbori ne mogu održati samo zbog kalendara. Rekao sam da će BiH ući u još veću političku destabilizaciju, kaos i situaciju koja neće pridonijeti boljitku zemlje ako se izbori održe po sadašnjem sustavu", rekao je Grlić Radman.

Hrvatske stranke ne slažu se s visokim predstavnikom u BiH

Hrvatska i hrvatske stranke u BiH protive se stajalištu koje je prvo iznio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt da se izbori trebaju održati kako je i predviđeno u listopadu ove godine bez obzira na ishod pregovora o promjenama izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena.

Takvim stajalištem ohrabruje se bošnjačka strana kojoj odgovora status quo jer bi i dalje mogli birati hrvatske predstavnike u zajedničkim tijelima države.

Hrvatski narodni sabor, tijelo koje okuplja hrvatske političke stranke u BiH, u subotu je na izvanrednom sastanku u Mostaru zaključilo da će Hrvati pokrenuti pitanje preustroja BiH ako se ne prestane s preglasavanjem toga naroda na izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close