Narodna skupština RS

Dodik: Zločin da, genocid ne

Dodik je rekao da Bošnjaci pokušavaju zloupotrijebiti presude Haaškog suda.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2024. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako se Republika Srpska ''prema događajima u Srebrenici uvijek odnosila kao prema mjestu gdje je počinjen zločin, ali da nije točno da je počinjen genocid jer definicija genocida nije ispunjena ni u dijelovima u Srebrenici''.

Ugrožen proces pomirenja

"Republika Srpska nije osporavala mogućnost da se osobe koje su potraživane i pojave pred domaćim i međunarodnim sudovima", rekao je Dodik na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tijekom rasprave o izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u razdoblju 1992-1995. godine.

Dodik je dodao da Bošnjaci pokušavaju zloupotrijebiti presude Haaškog suda.

"Spekulativne namjere u tom pogledu se odnose na činjenicu da se u tim presudama iz Haaga govori o odgovornosti pojedinaca", istakao je Dodik.

Istaknuo je da ''relevantni svjetski stručnjaci također potvrđuju da se u Srebrenici nije dogodio genocid''.

Zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Mazalica, rekao je kako smatra da je proces pomirenja u BiH ugrožen rezolucijom o Srebrenici koja se predlaže u Općoj skupštini UN.

"Ova rezolucija će ostaviti teške posljedice po BiH jer ne igra ulogu pomirenja", rekao je Mazalica.

Odgovornost

Zastupnik Ramiz Salkić smatra da je neprihvatljiv izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici kojim se ''pokušava uvesti revizionizam u presude koje su donesene u Haaškom tribunalu''.

"Mi nikada ne govorimo o kolektivnoj odgovornosti srpskog naroda, jer su odgovorni za genocid oni koji su presuđeni", rekao je Salkić.

Video: NSRS: obraćanje Milorada Dodika /// 18.04.2024.

Vršitelj dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, Viktor Nuždić, predložio je da parlament Srpske usvoji izvještaj Nezavisne međunarodne komisije.

Obrazlažući ovaj izvještaj u parlamentu Republike Srpske, Nuždić je ukazao da je Narodna skupština Srpske 14. kolovoza 2018. godine svojim zaključcima odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine koji je sačinjen 2004. godine.

Naveo je da je Narodna skupština Republike Srpske spomenuti izvještaj odbacila ''smatrajući da je sačinjen pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna''.

Kako do plaće?

Inače, na posebnoj sjednici Narodne skupštine na dnevnom redu su Prijedlog izbornog zakona, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, kao i spomenuti izvještaj o Srebrenici.

Na dnevnom redu trinaeste posebne sjednice su i Prijedlog odluke o sastavu izaslanstva Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnom forumu Srbija – Republika Srpska, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, te Prijedlog zakona o imunitetu Republike Srpske.

Dopune Zakona o radu trebale bi omogućiti dužnosnicima iz RS koji su pod američkim sankcijama da plaće, zbog blokada računa u bankama, primaju ''na ruke''.

Kopirati
Drag cursor here to close