Snalaženje

Zbog sankcija RS će ozakoniti plaće ''na ruke''

Gospodarstvo / Novac | 17. 04. 2024. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske će u četvrtak razmatrati niz tema, uključujući i referendum i izborni zakon, no posebno će biti zanimljivo razmatranje dopuna Zakona o radu.

Kako navodi Dnevni avaz, nakon uvođenja sankcija nekim od najviših političkih dužnosnika u RS te najave da bi i banke koje posluju s njima mogle i sami završiti na crnoj listi, bili su primorani zatvoriti svoje račune.

Problem je nastao oko toga kako primati plaću ili bilo kakav drugi oblik prihoda. Izaslanici u Skupštini će ovaj problem nastojati otkloniti jednim poprilično kontroverznim rješenjem.

Tako su u dopunama pripremili član koji glasi: "Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plaća putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac plaću i druga osobna primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu".

Također, navodi se kako će poslodavac biti dužan da prije isplate dostavi pismene obavještenje Poreznoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plaće uredit će se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast financija.

Također, u dopunama zakona navode i kazne.

''Novčanom kaznom od 200.000 KM kaznit će se za prekršaj poslodavac koji isplati plaću u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona'', pojasnili su.

Kopirati
Drag cursor here to close