Susjedi o susjedima

Plenković i Milanović nakon glasanja govorili o BiH: Njemačka bubašvaba i Dodikov sabah sa šejtanom

Nakon glasanja javnosti se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je rekao kako podržava cjelovitu Bosnu i Hercegovinu…
Vijesti / Politika | 17. 04. 2024. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, nakon glasanja na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor izrazio je nadu da će izlaznost na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Hrvatskoj biti veća nego prije četiri godine, ali je naglasak njegov eizjave bio o Bosni i Hercegovini.

Bubašvaba

"Nažalost, imate još kratko vrijeme premijera koji ni danas nije odolio kršiti izbornu šutnju. Divljati i pričati gluposti o kršenju Ustava, poštivanju Zakona", rekao je Milanović.

Milanović se u svom obraćanju dotakao i BiH, te visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojeg je nazvao "njemačkom bubašvabom".

Foto: Anadolija / Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

''Mogu puno bolje, ali dok imaju nekakve njemačke isprašene bubašvabe, znam ovo zvuči oštro, ali to je upravo to. Ne može se to zvati drugačije. Naši preci pamte kolonijalnu upravu u BiH. Srbima nije valjala od početka, a na kraju nije valjala ni Hrvatima i Bošnjacima. To je kolonizacija, ali ne na steroidu, nego na C vitaminu'', kazao je Milanović.

Sabah sa šejtanom

Rekao je kako predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, Milorad Dodik, pretjeruje.  

''Svaki put ga prijateljskim upozorim da to ne radi. On je predstavnik Srba, to je jako bitno. On nije postavljen kao totalni anonimac, kao dogovor ljudi koje ne poznajemo i zacario se nasred Sarajeva i tamo mu se dolazi na megdan i čeka se sabah sa šejtanom. On je nasilu tamo uguran'', rekao je Milanović poručivši kako Rezoluciju o Srebrenicu podržava, kao i članstvo Kosova u Vijeću Europe.

Nakon glasanja javnosti se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je rekao kako podržava cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i da Hrvatska želi da politički akteri i stranke pronađu dovoljno odgovornosti u međusobnom dijalogu i rješavaju pitanja na način koji je koristan za BiH i integrativan, a ne dezintegrativan.

Vječno pitanje

''A da se pri tom riješi i to vječno pitanje s kojim su Hrvati kao konstitutivan narod nezadovoljni, a to je način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s teritorije Federacije BiH jer je to jedna anomalija koja opterećuje međusobne odnose i ne pridonosi izgradnji povjerenja'', rekao je Plenković.

Rekao je kako na Bosnu i Hercegovinu ''gledaju jako pozitivno''.

''Bosna i Hercegovina je susjedna zemlja, prijateljska zemlja, zemlja za koju se zalažemo gotovo kao da se zalažemo za Hrvatsku. Ono što smo učinili u proteklom razdoblju nastojeći stvoriti ozračje među drugim liderima Europske unije da se donese ta pozitivna odluka koja je po meni najdalekosežnija istinska strateška odluka za Bosnu i Hercegovinu, a to je otvaranje pristupnih pregovora, čime smo praktički zacrtali smjer i unutarnjih reformi, gospodarskih, socijalnih, pravnih, institucionalnih, ali i strateško opredjeljenje zemlje, jer kada neko krene u taj veliki transformativni proces ka članstvu u EU, onda on i zna koje to svjetlo na kraju tunela vidi i ono je dobro i za koheziju zemlje i za njenu cjelovitost'', rekao je.

Foto: Anadolija / Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske

Na pitanja o secesionističkim izjavama Dodika, rekao je da se te poruke periodično ponavljaju.

''Mislim da kod svih prevladava razum, odgovornost, želja za mirom i za suradnjom'', izjavio je Plenković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close