Nakon suđenja

Dodik - BiH je u sustavnoj krizi, Dayton je greška

''BiH je u sustavnoj krizi, napravljena je da bude u krizi. Daytonski sporazum je greška koja je napravila BiH i dala je strancima na upravljanje i ona je pod kolonijom. Zato dobijemo pregovarački status koji se sruši nakon pet dana'', rekao je Dodik
Vijesti / Politika | 17. 04. 2024. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik obratio se nakon današnjeg ročišta na Sudu BiH. Ponovo je negirao genocid u Srebrenici koju je dodatno nazvao "manipulacijom".

''BiH je kolonija. Ovdje se sve dešava u skladu s tim. Dođu stranci, proberu tužitelje nametnu Sud i onda natjeraju da nam se sudi bez demokratske procedure. Nemam što da dodam. Kroz sve ovo i samom postupku, sve je jasno. Ne znam da li je sada korisno da mi to prekinemo, treba da idemo do kraja i pokažemo besmisao. Koliko god neko bio motiviran, politički ili nacionalno ne može pobiti toliko činjenica'', kazao je Dodik, prenijela je N1 BiH televizija.

''BiH je u sustavnoj krizi, napravljena je da bude u krizi. Daytonski sporazum je greška koja je napravila BiH i dala je strancima na upravljanje i ona je pod kolonijom. Zato dobijemo pregovarački status koji se sruši nakon pet dana''.

Također, danas je najavljen sastanak Dodika sa partnerima u vlasti.

''Organizirao sam sastanak partnera vlasti u BiH u zadnjem pokušaju da dogovorimo nešto. Mi smatramo da sve što je urađeno u posljednje vrijeme nakaradno i štetno za BiH. Prva stvar je nametanje izbornog zakona, to je jedan od najvažnijih zakona''.

Dodik nije propustio priliku da Bošnjake ponovo nazove ''muslimanima''.

''Imajući u vidu da je zakon o tehničkim izmjenama prošao zatsupnički dom, bosanski muslimani su namjerno blokirali sustav odlučivanja a onda se pojavio Schmidt i nametnuo rješenje. To znači da članovi SIP-a ne mogu da budu smijenjeni. To sve mora da ide OUT''.

''Zar netko od bosanskih muslimana smatra da će potenciranje priče o Srebrenice doprinijeti pomirenju? Neće. Prvi ja neću da se pomirim s tim. Ne može se nitko unilateralno predstavljati za BiH. Ako se ne možemo dogovoriti, besmisleno je bilo šta drugo da se radi. Pozivam sve iz našeg naroda da sutra dođu na miting u Banjaluku''.

Za kraj obraćanja Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici, a iskoristio je priliku i da spomene Nasera Orića.

“Zašto misle da možemo nastaviti da živimo zajedno dok nam oni na čelo lijepe etikete? Zašto? Šta hoćete sa tim? Nećemo da živimo s vama, vidjećete kako to izgleda. Ne prijetim, samo imam pravo da kažem svoj stav. Za Srebrenicu su svi procesuirani, a Naser Orić hoda po Sarajevu. Mislite tako da živimo? To je pomirenje? Mojim unučadima da nakačite etiketu genocida? Naravno da nećete. Srebrenica je bila manipulacija, u Srebrenici se nije desio genocid. To je jedini kohezivni faktor koji okuplja Bošnjake na ovim prostorima”.

Kopirati
Drag cursor here to close