Ustav

Dodik: Sarajevske stranke su na ispitu

Oni koji se uzdaju u visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kaže Dodik, samo mogu sanjati da će se on u Republici Srpskoj ikada pitati.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2024. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u sljedećim danima sarajevske stranke, ''koje su progurali Amerikanci da naprave vlast u FBiH'', imati priliku da pokažu ostaju li pri svojoj rušilačkoj politici koja čini da BiH svaki dan ima sve manje ili su za rješenja koncipirana na Ustavu BiH.

Dodik je ponovio da Republika Srpska podržava daytonsku BiH i čuva je od onih koji bi svojim sumnjivim aktivnostima da rasture Dayton.

"Ponovili smo to bezbroj puta, koliko god se oni pravili ludi, da je naš odgovor na sve njihove aktivnosti kojima žele umanjiti vidljivost Srpske jasan. Republika Srpska ima kapacitet da se obrani od nasilja stranaca i neka nitko ne sumnja da će to i uraditi", istakao je Dodik.

Oni koji se uzdaju u visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kaže Dodik, samo mogu sanjati da će se on u Republici Srpskoj ikada pitati.

"Srpska u danima slavlja i svaki dan u godini radi i radit će na jačanju svojih institucija i nikada neće dozvoliti da razni ilegalci ponižavaju te institucije, kako se to dozvoljava u Federaciji", napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Podsjećamo, na sastanku HDZ-a BiH i stranaka Trojke u Mostaru, rečeno je kako su te stranke spremne ispuniti uvjete, uključujući izmjene izbornog zakona, koji bi zemlji do ožujka omogućili otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naroda i prave Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto ocijenili su kako je važno da izborne reforme budu djelo domaćih političara.

Konaković je rekao kako su izmjene Ustava BiH uvjet za izborne reforme što znači da izmjene samo za Predsjedništvo BiH nisu opcija.

Nikšić je rekao kako je na sastanku pokazano podijeljeno mišljenje trebamo li ići u izmjene Izbornog zakona, što bi podrazumijevalo izmjene Ustava, a što bi značilo provođenje svih odluka i Ustavnog suda i Suda u Strasbourgu.

S druge strane, iz Republike Srpske je porućčeno kako će raditi na svojem Izbornom zakonu.

Kopirati
Drag cursor here to close