Sastanak s Trojkom

HDZ u Mostaru iznio novi prijedlog za Izborni zakon

U Mostaru se danas sastala Trojka s koalicijskim partnerima iz HDZ-a BiH kako bi nastavila razgovore o izmijenama Izbornog zakona.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2024. u 17:44 M.G. / S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Trojke sastali su se danas u Mostaru s koalicijskim partnerima iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine. Riječ je bila nastavak razgovora o izmijeni Izbornog zakona.

Sastanku su u ime HDZ-a BiH sudjelovali Dragan Čović, Borjana Krišto te Darijana Filipović. U ime SDP-a sudjelovali su Nermin Nikšić, Nerin Dizdar i Saša Magazinović, u ime Naroda i Pravde Elmedin Konaković te Edin Forto u ime Naše stranke.

Iskorak naprijed

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić nakon sastanak kazao je kako nisu ništa dogovorili ali da je svatko iznijeo svoj stav. Kazao je kako su razgovarali o konkretnim rješenjima i pitanjima, te da je prijedlog HDZ-a dosta konkretan i koji iskorak u odnosu na ono što su dosada imali kao stavove ove stranke.

Foto: Bljesak.info / Nermin Nikšić

''Mi smo imali svoje stavove i prijedloge, i tu je podijeljeno mišljenje trebamo li ići u izmjene Izbornog zakona, što bi podrazumijevalo izmjene Ustava, a što bi značilo provođenje svih odluka i Ustavnog suda i Suda u Strasbourgu, što je naša pozicija ali i pozicija HDZ-a. Možemo li ostvariti dvotrećinsku većinu ili ćemo samo mijenjati Izborni zakon, to su neke stvari o kojima smo razgovarali. Ništa dogovorili nismo ali je svatko iznijeo svoj stav i to je atmosfera u kojoj trebamo raditi'', kazao je Nikšić.

Najavio je da će  u idućem razdoblju pozvati sve političke stranke koje participiraju u državnom parlamentu da vide u kojem pravcu sve ovo ide.

Ovo su bile konzultacije 

Foto: Bljesak.info / Edin Forto

Čelnik Naše stranke Edin Forto kazao je kako je riječ o novom prijedlogu, odnosno nekoliko dimenzija pristupa izbornom zakonu - od velikih pitanja kao što je izbor članova Predsjedništva do ovog paketa integriteta.

''Bilo bi dobro da ova većina ima svoj prijedlog izmjena izbornog zakona i da onda ne govorimo o nečemu da nam netko nešto nameće. Taj sastanak je planiran i treba se potvrditi do kraja sljedećeg tjedna. Ovo su bile konzultacije posebno vezane za federalna pitanja, a državna koalicija bi trebala sjesti idući tjedan'', kazao je Forto.

Otvoreno nekoliko tema

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković kazao je kako je današnjim sastankom otvoreno nekoliko tema, te da će idući sastanak biti u punom kapacitetu.

''Pred nama su izazovi koje moramo ispuniti zbog ožujka, tog otvaranja pregovora za BiH i svih benefita koje nam ti pregovori pružaju'', kazao je Konaković.

Foto: Bljesak.info / Elmedin Konaković

Istaknuo je kako bi trojka bila sretnija, i od Dodika i od Čovića, da nema stranih sudaca u Ustavnom sudu, ali da se to ne može dogoditi sad kad ''traje napad na Ustavni sud i kad traje napad na ono što čuva BiH i nema govora da se to sada dogodi''.

''Mi smo bili jasni i precizni i točno je da se još ne slažemo oko suštinskih stvari, ali uvijek stavljam naglas na ono oko čega se slažemo. Pred nama su zakon o sprječavanju pranja novca koji bi trebao u Domu naroda biti usvojen i koji rješava problem cjelokupnog sustava u BiH. Pred nama je Zakon o sukobu interesa i kojeg bi trebali dovesti do kraja. Pred nama su priče o frontexu i nekim drugim rješenjima koja nemaju političku dimenziju i pokušat ćemo u ožujku proslaviti to otvaranje pregovora BiH sa EU'', zaključio je.

Čović bez izjave, samo kratko priopćenje stranke

Čelni čovjek HDZ-a BiH i domaćin sastanka Dragan Čović nije davao izjave novinarima nakon sastanka.

Tek su se naknadno iz ove stranke o sastanku oglasili priopćenjem za javnost u kojem su naveli kako su okupljeni dužnosnici razgovarali o važnosti političkog dijaloga i donošenja rješenja od strane domaćih političkih lidera, ističući pri tome kako je povjerenje između političkih partnera ključno za ostvarenje napretka.

Foto: PR / Sastanak s Trojkom u Mostaru

U tom kontekstu, govoreno je o konkretnim prijedlozima za izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je naznačeno je kako je jedan od visokih prioriteta otvaranje pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine s Europskom unijom u ožujku, gdje je istaknuta spremnost za ispunjavanjem potrebnih uvjeta i ostvarenjem novih iskoraka na europskom putu.

Žurni sastanak

Nakon što su u ponedjeljak Nikšić i Čović ''izrazili spremnost da samostalno izmijene Izborni zakon'' najavili žurni sastanak stranaka koje čine vlast u Federaciji BiH – HDZ-a BiH, SDP-a, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Nakon tog nenajavljenog sastanka najavljeno je "intenziviranje rada na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH". Pri tome su istaknuli kako se predstavnici ovih stranaka slažu da je potrebno postići domaće rješenje izborne reforme.

Foto: Bljesak.info / Trojka pred HDZ-om u Mostaru

Čelnik HDZ-a BiH je nakon upozorenja visokog predstavnika Christiana Schmidta da treba promijeniti izborni proces rekao kako neće pristati na polovična rješenja misleći pri tome kako treba izmijeniti Izborni zakon u potpunosti kako bi se izbjeglo ponavljanje ''slučaja Komšić''.

Schmidt je 19. prosinca pozvao vlasti u BiH da brzo usvoje izmjene izbornog zakona, a ukoliko to ne bi bio slučaj najavio je kako će koristiti svoje ovlasti i sam nametnuti potrebna rješenja.

Nakon toga, Zastupnički dom parlamenta BiH je na prijedlog SDA usvojio prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona, s obrazloženjem kako će se time učvrstiti integritet izbornog procesa. Izmjene se odnose uglavnom na uvođenje novih tehnologija pri glasanju i obradi rezultata, kao i na definiranje uloge Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i lokalnih biračkih odbora.

Nikšić komentirao situaciju javnog servisa (BHRT)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić komentirao je situaciju u kojoj se trenutno nalazi javni servis (BHRT).

Kazao je kako Vlada surađuje i sa sindikatom i poslodavcima te da tu nema problema.

''Ekonomsko socijalno vijeće ne funkcionira jer imamo partnere koji se ne mogu između sebe dogovoriti, imamo delegaciju koja je bila diktirana iz prethodnog sastava Vlade. Mi surađujemo i sa sindikatom i poslodavcima tako da tu nema problema. Javni servis je također bila jedna od tema i o njoj ćemo i dalje razgovarati. Trebaju svi funkcionirati u skladu sa zakonom i trebamo imati rukovodstvo koje će biti izabrano na zakonskoj osnovi'', kazao je Nikšić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close