Na Balkanu ništa novo

Britanski parlamentarci o BiH: Stvari brzo mogu izmaći kontroli

James Gray, također iz Konzervativne stranke, kazao je da je zadnje mjesto gdje bi se genocid smio negirati jeste bh. entitet Republika Srpska te pozvao na djelovanje kako u BiH ne bi došlo do eskalacije stanja.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2021. u 19:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Parlament Velike Britanije

Članovi Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva ukazali su danas na potrebu osiguranja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, što je postignuto u četvrt stoljeća.

U ovom domu britanskog parlamentra organizirana je rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini kada su članovi iznijeli niz primjedbi na ponašanje i akcije koje poduzima član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Službenik Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly odgovarao je na pitanja članova parlamenta ponovivši da će Velika Britanija učiniti sve, s međunarodnim partnerima kako se ne bi dozvolila secesija BiH što bi, kaže, zasigurno dovelo do novog nasilja.

Ponovljena je potreba za ostankom snaga EUFOR-a kako bi se sačuvao mir uspostavljen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine zbog čega je i pozdravljena odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o produženju mandata.

Cleverly je kazao da Velika Britanija pruža podršku viskom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu i njegovim ovlastima te je najavio da će Schmidt posjetiti Veliku Britaniju u prosincu.

Predstavnik Konzervativne stranke Anthony Mangnall upozorio je da je se u BiH ne smije dogoditi dalje podjele jer je u pitanju zemlja u kojoj se dogodilo etničko čišćenje i genocid zbog čega smatra da je vrijeme za akciju.

James Gray, također iz Konzervativne stranke, kazao je da je zadnje mjesto gdje bi se genocid smio negirati jeste bh. entitet Republika Srpska te pozvao na djelovanje kako u BiH ne bi došlo do eskalacije stanja.

Članovi britanskog Doma isticali su da stvari brzo mogu izmaći kontroli na Balkanu zbog čega su pozvali na hitno međunarodno djelovanje jer su akcije koje Dodik preuzimao do sada put ka raspadu BiH.

Tokom rasprave iznesen je stav da Velika Britanija kao zemlja koja je učestvovala u Dejtonskom sporazumu mora biti dio rješenja te je pozvano na sankcioniranje političara.

Postavljena su i pitanja da li bi ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss trebala planirati posjetu BiH čime bi se pružila snažna podrška državi, a njenu skoru posjetu BiH najavio je Cleverly. Kazao je da će Truss raspravu o stanju u BiH pokrenuti i na skorom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi.

Kopirati
Drag cursor here to close