Susret

Džaferović s Escobarom: Mir i stabilnost bit će sačuvani

''Institucije se odmah moraju deblokirati. Nema nikakvog umanjenja dostignute razine reformi i nitko neće moći postići nikakav rezultat na tom planu.''
Vijesti / Politika | 08. 11. 2021. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nitko nema pravo u Bosni i Hercegovini da unilateralno uništava dostignutu razinu reformi i izgrađenost institucija BiH - podcrtao je to u svome obraćanju javnosti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Gabrielom Escobarom.

''Sljedeća jako bitna i važna poruka je da BiH mora nastaviti svojim europskim putem, sa ispunjavanjem obaveza iz Mišljenja Europske komisije i iz usvojenog programa reformi. Sljedeća stvar koja je istaknuta od Escobara je ekonomska suradnja u području regije Zapadnog Balkana. Potrebno je da države Zapadnog Balkana ekonomski surađuju u okviru regionalnog tržišta, u okviru Berlinskog procesa pod okriljem Europske unije'', izjavio Džaferović, prenosi N1.

Dodao je kako je Escobaru kazao da je naša zemlja 10. studenog prošle godine potpisala niz dokumenata kada je u pitanju regionalna ekonomska suradnja, ali je naveo i da se moraju raščistiti inicijative iz Beograda, Tirane i Skoplja kada je u pitanju ''Otvoreni Balkan''.

''Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne suradnje. Imamo usvojene dokumentacije i treba pristupiti implementaciji tih dokumenata'', rekao je.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao i da je na sastanku sa Escobarom podcrtao da je sadašnja blokada institucija BiH apsolutno neprihvatljiva.

''Institucije se odmah moraju deblokirati. Nema nikakvog umanjenja dostignute razine reformi i nitko neće moći postići nikakav rezultat na tom planu. Treba da ispunjavamo ovih 14 prioriteta i u okviru toga je i pitanje Izbornog zakona i državna imovina. Ono što sam kazao je da je vrlo važno da se sagleda odnos BiH i naših susjeda i rješavanje otvorenih pitanja, prije svega Ugovora o granici. Odmah sa Srbijom i Hrvatskom treba da se finalizira proces zaključivanja ugovora o državnoj granici onako kakvo su bile na dan priznavanja BiH. BiH mora imati pristup otvorenom moru kad je u pitanju Hrvatska i mislim da bi to jako relaksiralo ukupne odnose u regiji. Dalje je odluka o imovini, kao i presude Haškog tribunala koje se moraju poštovati'', istaknuo je Džaferović.

Ponovio je kako je put BiH da izgrađuje reforme, da surađuje u regiji na ovim principima i da ide europskim putem.

Na pitanje N1 je li s Escobarom razgovarao o članu Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te što misli o Dodikovim sastancima sa premijerima Mađarske i Slovenije, Džaferović je odgovorio kako se ''nije bavio Dodikom'', niti je razgovarao o Dodiku.

''Oni će imati sastanak i oni će razgovarati o tome. Za mene je važno da je Escobar rekao da nema nikakvog, niti može biti bilo kakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destruiranja bilo koje reforme u BiH. Sve smo radili u skladu s Daytonskim sporazumom'', istaknuo je Džaferović.

Dodao je i da ne bi želio da nagađa o sastancima Dodika s Orbanom i Janšom, kao ni to što je radila predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović te podcrtao sljedeću stvar: ''Za BiH je najbitnija stvar mir i stabilnost da će biti sačuvani, nitko ne može svojom akcijom unilateralno uništavati reforme u BiH''.

Dodao je kako BiH trebamo kao multietničku državu te da moramo i trebamo razvijati našu regionalnu suradnju u skladu s principima koji su usvojeni u Sofiji prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close