''Neće bit rata''

Escobar: Sankcije su na stolu i one se odnose na pojedince

''Mi jesmo razgovarali o sankcijama, sankcije su na stolu i također ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti protiv ne samo lidera koji vode antidejtonske aktivnosti, nego i kompanijama koje ih podržavaju''
Vijesti / Politika | 09. 11. 2021. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Gabriel Escobar

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan, na kraju svoje posjete Bosni i Hercegovini najavio je eventualne američke sankcije protiv dužnosnika u našoj državi.

U intervjuu koji je dao za BHRT, Escobar je govorio o posjeti BiH koju trenutno, prema mišljenju mnogih, potresa najveća politička kriza od rata, ali je istakao i podršku SAD-a našoj zemlji, prenosi N1.

''Želim biti jasan da neće biti rata u BiH. Ta zemlja ima čvrste sigurnosne garancije od SAD-a i naših partnera i želio sam biti jasan u razgovoru sa svim liderima. Želim posvećenost svih njih da kažu da se slažu s tim i oni se slažu. Druga poruka je da je osnova naše politike u BiH Dayton. Dakle, neovisna, suverena zemlja sa teritorijalnim integritetom. Mi smo partneri tom mirovnim sporazumu i odbijamo bilo kakva unilateralna nastojanja da se povlači netko iz centralnih institucija da bi se stvorila njihova disfunkcionalnost i da bi se išlo odvajanje bilo kojeg entiteta od njih'', kazao je Escobar.

Video: Isječak intervjua s Gabrielom Escobarom

Istaknuo je da je tijekom sastanka s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH jasno kazao da odbija bilo kakve aktivnosti koje bi ugrozile Dayton.

''Ne volim razgovarati o sankcijama jer je partnerstvo SAD-a sa BiH bazirano na ekonomskom razvoju i europskim integracijama. Dakle, ne govorimo o sankcijama otvoreno jer ne želimo da se to spinuje na način da će biti sankcionirana Republika Srpska, ljudi su u ovom regiji dovoljno propatili. Međutim, ove sankcije se odnose na pojedince i lideri moraju biti osobno odgovorni. Mi jesmo razgovarali o sankcijama, sankcije su na stolu i također ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti protiv ne samo lidera koji vode antidejtonske aktivnosti, nego i kompanijama koje ih podržavaju”, poručio je Escobar.

Kopirati
Drag cursor here to close