Usvojena rezolucija o BiH

UN: EUFOR ostaje u BIH

Iako je ranije očekivano da će se prisutnima obratiti i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i predstaviti svoj redovni izvještaj o stanju u BiH, to se nije dogodilo.
Vijesti / Flash | 03. 11. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor: N1 / Vijeće sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu večer je usvojilo Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a, ali u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Vijeće sigurnosti UN-a je donijelo odluku o produženju mandata misije EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini. Misija je produžena za sljedećih 12 mjeseci sa 15 glasova ''za'', prenosi N1.

Bez obraćanja Schmidta

Iako je ranije očekivano da će se prisutnima obratiti i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i predstaviti svoj redovni izvještaj o stanju u BiH, to se nije dogodilo.

Ipak, izvještaj je dostavljen svim stranim misijama u UN-u. U obraćanju prisutnima, predstavnik Francuske Nicolas de Rivière je kazao kako je BiH napravila veliki pomak od završetka konflikta 1990-tih. Pozvao je na sprovođenje izborne reforme i izrazio podršku radu Visokog predstavnika, te osudio sve oblike ugrožavanja teritorijanog integriteta i postojanja BiH kao držabe.

Također izrazio je zaljenje zbog blokiranja rada državnih institucija i osudio veličanje ratnih zločinaca.

Predstavnica Velike Britanije je također pozdravila usvajanje rezolucije, te se zahvalila visokom predstavniku na dostavljanju izvještaja o stanju u BIH. Izrazila je zabrinutost prema reotrici podjela koje dolazi od predstavnika Republike Srpske, te upozorila kako su ugorženi ne samo mir i stabilnost u BiH nego u cijeloj regiji. Zatražila je od Vijeća sigurnosti da izrazi punu podršku implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma i radu Ureda Visokog predstavnika.

Predstavnica SAD-a je kazala kako su izvještaji Visokog predstavnika ključni kako bi se međunarodna zajednica informirala o trenutnoj situaciji i naporima da se osigura stabilnost i progres. Zahvalila se na izvještaju i izrazila nadu kako će im se u sljedećim sjednicama pridruziti i brifirati Vijeće.

Kritična točka

Istaknula je kako se BiH trenutno nalazi na kritičnoj točki u postratnoj povijesti, te je upozorila na opasnu retoriku kroz koju Milorad Dodik poziva na povlačenje iz državnih institucija, kao i na potpuno povlačenje iz Bosne i Hercegovine. Složila se sa ocjenom Visokog predstavnika kako se radi o opasnom putu i za BiH i za ostatak regije. Pozvala je na smirivanje tenzija i deeskalaciju, i da se lideri vrate na posao za koji su izabrani. Kazala je kako to znači da državne institucije moraju da se vrate u potpuno funckionisanje i da konstitutivni narodi poptuno sudjeluju u tom radu. Naglasila je kako se uloga Visokog predstavnika mora zaštititi te da je njegov ured osnov stabilnosti u zemlji, a može biti zatvoren tek kad se za to stvore uvjeti odnosno ispuni '5 plus 2' agenda.

Na kraju je istaknula kako je u BIH neophodno provesti izbornu reformu i poboljšati izborni integritet, kako bi zemlja napredovala na putu ka EU.

Kopirati
Drag cursor here to close