37. po redu

Sjednica GV Mostara - Statut (ponovno) na dnevnom redu

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj su vijećnici trebali razmatrati Statut Grada Mostara, prekinuta je nakon što predloženi dnevni red nije usvojen.
Vijesti / Flash | 10. 11. 2023. u 10:49 Bljesak/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara održat će se u utorak, 14. studenoga, s početkom u 9 sati, a na dnevnom redu je i Odluka o usvajanju Statuta Grada Mostara kojeg je nametnuo Visoki predstavnik te Odluka o usvajanju izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara.

Kako je najavljeno, izvjestitelj ove točke bit će predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

Inače, posljednja sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj su vijećnici trebali razmatrati Statut Grada Mostara, prekinuta je nakon što predloženi dnevni red nije usvojen. Odmah na početku sjednice, prilikom rasprave o dnevnom redu, došlo je do suprotstavljenih mišljenja, pa je koalicija SDA-HDZ koja je imala uvijek dovoljno ruku za sve svoje aktivnosti, tada poljuljana.

SDA je opstruirao sve točke dnevnog reda koji su dolazili strane gradonačelnika Marija Kordića ili HDZ-a.

Tenzije su se povećale kada je došlo do točke broj 9. koja se odnosi na usvajanje Statuta grada Mostara. Kada je zatražena pauza, nakon koje je Klub Hrvata rekao kako je Vijeće nepripremljeno za sjednicu te će glasovati protiv ili suzdržano za dnevni red.

Uoči početka prošle sjednice pred vijećnicima se našao i dopis veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u kojem se traži hitno usvajanje Statuta Grada Mostara našao se jutros na radnim stolovima gradskih vijećnika.

Naknadno se i gradonačelnik Mostara ispričao građanima za prekid sjednice, koja je prekinuta smatra zbog prlijevenja krize za županije na niže razine, te po njegovom mišljenju nema veze sa Statutom.

Osim Odluke o Statutu, na dnevnom redu iduće sjednice trebalo bi se naći i Izmjena i dopuna regulacijskog plana „Centralna zona rekonstrukcija – Faza II“, zatim Odluka o donošenju regulacijskog plana Tekija te Odluka o davanju suglasnosti na prijedlog Sporazuma o rješavanju sudskih sporova između Grada Mostara i Javnog poduzeća „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar putem sklapanja sudske nagodbe.

Govorit će se i o načinu i kriterijima za stipendiranje učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja, adresnom sustavu Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima, a bit će predstavljeno i Izvješće o radu srednjih škola za školsku 2022./2023. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close