''Šta dalje''

Statut oborio dnevni red Gradskog vijeća

Nakon neizglasavanja dnevnog reda, zatražena je pauza da kolegij vidi ''šta dalje''.
Vijesti / Politika | 24. 10. 2023. u 10:19 R.I. | Bljesak.info
Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Mostara, Statut i dalje na čekanju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dnevni red 37. sjednice Gradskog vijeća nije dobio potrebnu većinu. Za današnji dnevni red glasovalo je 15 zastupnika, osam je bilo protiv i osam suzdržanih.

Između ostalog na dnevnom redu trebale su se naći izmjene i usvajanje Statuta Grada Mostara, na što su pismom upozorili iz Američkog Veleposlanstva u BiH.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, zatražio je pauzu kako bi Kolegij Gradskog vijeća ''vidio šta dalje''.

Klub vijećnika Hrvata najavio neglasovanje

Inače, uoči glasovanja za dnevni red, Silvio Bubalo (HRS) zatražio je kratku pauzu, a onda je ishod sastanka ispred kluba Hrvata prezentirao HDZ-ov Vlatko Marinović.

Vlatko Marinović poručio je kako su u klubu donijeli jednoglasnu odluku da glasuju protiv ili suzdržano za dnevni red današnje sjednice ''s obzirom na punu nepripremljenost predsjednika Vijeća za ovu sjednicu i s obzirom na atmosferu koja nije primjerena za početak ovakve sjednice''.

S obzirom na to da se predsjednik vijeća našao 'prozvan' da je nepripremljen, on je poručio kako je ''jasno da je nepripremljenost od gradonačelnika i gradske uprave''.

Ovaj put se oglasio i vijećnik Zlatko Guzin, kazavši kako je njegov klub (Klub Bošnjaka) zauzeo stav i da ne vide razloga za odbijanje ili neprihvaćanje dnevnog reda imajući u vidu da su imali uredno zakazan predviđeni kolegij gradskog vijeća.

Vijećnica Adela Gosto kritizirala je Marinovića, navodeći da zvuči kao ''njeno dijete kada ga odvede u prodavnicu i nije dobilo igračke koje želilo'', poručujući kako je najava opstrukcije neozbiljna.

Destruktivna atmosfera

Marinović je rekao kako imaju pravo izjasniti se i na ovakav način ''na destruiranu sjednicu Gradskog vijeća i od početka nepripremljenu u potpunosti sa silovanim dnevnim redom, a onda s potpunim nepoštovanjem izvršne funkcije gradonačelnika''.

Marić je zatražio od Marinovića da mu objasni gdje je prekršio poslovnik, te smatra da nema prekršaja poslovnika i kaže da se ne može reći da vijeće nije pripremilo sjednicu.

''Ako danas nemamo poštovanje kao kolege vijećnici, onda nema smisla u destruktivnoj atmosferi nastaviti sjednicu'', poručio je Marinović prije glasovanja.

Dnevni red

Inače, prema dnevnom redu sjednice, pred mostarskim vijećnicima trebala se naći se odluka o izmjeni i dopuni regulacijskog plana ''Centralna zona rekonstrukcija – Faza II'', odluka o donošenju regulacijskog plana Tekija i odluka o usvajanju Prijedloga izmjena i dopuna Provedbenog urbanističkog plana za područje od biskupove glavice do Partizanskog groblja.

Također, na dnevnom redu trebala se naći i odluka o usvajanju Nacrta Programa rasporeda javnih garaža, odluka o preraspodjeli novčanih sredstava i uvođenje novih pozicija u Proračunu Grada Mostara za 2023. godinu, kao i odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Mostara.

Tijekom sjednice trebao se podnijet izvještaj o radu srednjih škola i dječjih vrtića za 2022./2023. godinu, priopćilo je Gradsko vijeće Grada Mostara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close