Novi pokušaj

Grom iz mostarskog neba - U Statut uvrstiti zaboravljeni sporazum HDZ-a i SDA?

Nakon natezanja, sporazum HDZ-a BiH i SDA ulazi u Statut Grada Mostara
Vijesti / Politika | 20. 10. 2023. u 18:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka kojom se usvaja Statut Grada Mostara i Izmjene i dopune Statuta kao i njegovo usvajanje jedna su od točaka dnevnog reda sljedeće sjednice mostarskog Gradskog vijeća, doznaje Bljesak.info.

Predložene Izmjene i dopune su identične i prepisane iz političkog sporazuma između SDA i HDZ BiH iz lipnja 2020. godine koji je od tada ostao ''zamrznut'' i koji se već jednom pokušao uvrstiti u dokument što je završilo mučnom sjednicom na kojoj se nije dogodilo ništa.

Bez Statuta nema izbora

Naime, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2010. godine, djelomično usvojio zahtjev Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH te je naloženo Gradskom vijeću Grada Mostara da obavijesti Ustavni sud o koracima koje će poduzeti da uskladi Statut Grada Mostara s Ustavom Bosne i Hercegovine u roku od tri mjeseca nakon objavljivanja u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

Potom je potpisan sporazum HDZ-a BiH i SDA u lipnju 2020., kojeg su čelnici stranaka Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali pred očima međunarodnih dužnosnika, a strane su se optuživale za nepoštivanje sporazuma i njegovu neprovedbu.

Trenutno je na snazi nametnuti Statut Grada Mostara koji je neustavan i po ovakvom Statutu sljedeći izbori za Grad Mostar ne mogu biti provedeni.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovini je donio Statut Grada Mostara 2004. godine kojim je uređena organizacija Grada Mostara kao jedinice lokalne samouprave i njenih predstavničkih i izvršnih tijela na području Grada Mostara. Kao razlog za donošenje Statuta naveo je poseban status koji je dodijeljen Gradu Mostaru prema Daytonskom sporazumu i njegovom aneksu kojim se utvrđuju principi za Prijelazni statut Grada Mostara

Sami protiv sebe

Iako su Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, u srpnju 2020. godine, objavljene izmjene koje je Parlamentarna skupština BiH izvršila o Izbornom zakonu BiH još uvijek Statut Grada Mostara nije usklađen sa Ustavom BiH.

Zanimljivo je da je u veljači ove godine Statut u Gradskom vijeću pao tako što za njega nisu glasovali oni koji su ga predložili.

Gradsko vijeće nije se na 30. sjednici moglo dogovoriti kako glasovati o prijedlozima izmjena Statuta kako su pristizali u Gradsko vijeće pa se dosta rasprave vodilo o tome na koji način glasovati.

Vijećnici su trebali prvo usvojiti Statut koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, a zatim i izmjene Statuta sukladno Mostarskom sporazumu.

Međutim, u pripremi sjednice Povjerenstvo za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti Gradskog vijeća nije postiglo dogovor o jedinstvenom prijedlogu izmjena Statuta, pa su se pred vijećnicima našla četiri različita prijedloga: prijedlog SDA, prijedlog SDP-a BiH i dvije varijante prijedloga HDZ-a BiH.

SDA tražila oblik iz Sporazuma

Vijećnici SDA su tijekom rasprave inzistirali da se izmjene Statuta usvoje u onom obliku kako je definirano Mostarskim sporazumom, dok su ostali vijećnici tražili da se o prijedlozima izmjena Statuta raspravlja u formi nacrta kako bi se dobio jedinstven dokument koji bi imao potporu većine gradskih vijećnika.

Nakon višesatne rasprave predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić stavio je na glasanje sve prijedloge, ali ni jedan nije dobio potrebnu većinu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close