Vijećnici o prekinutoj sjednici

Prekinuta sjednica - Mostar je izgubio još jedan dan i dobio još jednu predstavu

Kamen spoticanja i ovog puta je bio Statut Grada koji je bio na dnevnom redu a zbog kojeg je i američko Veleposlanstvo u BiH vijećnicima poslalo pismo...
Vijesti / Politika | 24. 10. 2023. u 15:20 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O prekidu današnje 37. po redu sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara koja je prekinuta nakon što nije izglasan dnevni red, vijećnici imaju podijeljena mišljenja. Kamen spoticanja i ovog puta je bio Statut Grada koji je bio na dnevnom redu a zbog kojeg je i američko Veleposlanstvo u BiH vijećnicima poslalo pismo u kojem navode žurnu potrebu usvajanja Statuta.

Emina Ćorić (SDP), kaže kako je današnja sjednica trebala biti održana, bez obzira na sve nesuglasice između koalicijskih partnera u Gradskom vijeću.

''Šta je pravi razlog zbog kojeg je došlo do prekida sjednice, da li je to vezano za pregovore oko vlasti ili je nešto drugo, zaista ne znamo. Smatramo da se trebao naći kompromis da se sjednica održi, ali nažalost nije bilo sluha za to. Nadamo se sazivanju nove sjednice u što kraćem roku'', rekao je.

Bez potrebe i uz jeftine izlike

Haris Nazdraić (Koalicija "Zajedno za Mostar"), kaže kako je klub vijećnika Hrvata predvođen HDZ-om bez potrebe i uz jeftine izlike i osvrte oborio Dnevni red, čime je sjednica završena.

''Nakon što je uobičajeno utvrđen Dnevni red današnje sjednice na Kolegiju Gradskog vijeća u kome sudjeluju predstavnici stranaka koje su danas oborile Dnevni red, na samoj današnjoj sjednici je u ime gradonačelnika bilo predloženo kao dopuna četiri potpuno nove točke za koje kao vijećnici nismo imali materijale, jedna od Kluba HDZ-a također. Predložene su dopune i od HRS, vijećnica Gosto i Čavar. Dopune dnevnog reda na izjašnjavanju nisu dobile dovoljan broj glasova vijećnika što je demokratska praksa'', rekao je Nazdraić.

Dodaje da se nakon toga potpuno, bezrazložno, nakon održane pauze za izvanrednu sjednicu Kluba Hrvata isti informiraju vijećnike da nisu spremni za nastavak.

''Cijenim da je to jasna opstrukcija rada Gradskog vijeća, kada spomenutim vijećnicima nije po volji sam sadržaj, te velika neodgovornost prema građanima koji očekuju da redovno usvajamo Odluke u interesu svih'', rekao je.

Ne odgovara HDZ-u

Stava je da je i predložena točka Statuta Grada Mostara, u ovom trenutku ne odgovara vijećnicima HDZ-a.

''Ovo je jedan od njihovog načina izlaska iz situacije u kojoj je evidentno da smo svi pozvani na hitno usvajanje Statuta i to na način i tekst usuglašen u Mostarskom sporazumu koji su potpisali HDZ i SDA pred predstavnicima EU,SAD-a, OHR-a, OSCE-a i Ambasade Velike Britanije'', rekao je Nazdraić.

Goran Bošnjak (HDZ BiH) pak tvrdi kako je sjednica prekinuta, ''kao što se moglo vidjeti samovolje predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića''.

''Žalosti da je svoje unutarstranačke probleme u SDA prenio u vijeće. Predsjednik Marić već mjesec dana odbija uvrstiti točke dnevnog reda koje predlaže gradonačelnik Kordić kako bi grad normalno i sukladno zakonu funkcionirao. Zbog ne uvrštavanja predloženih točaka moguća je i financijska šteta za Grad Mostar'', rekao je.

Samovolja

Istog je mišljenja i predsjednik kluba Hrvata u Vijeću, Vlatko Marinović optužujući Marića zbog ''kreiranja dnevnog reda na jednostran i samovoljan način''.

''Po informacijama koje smo dobili direktno iz gradske uprave, odnosno od samog gradonačelnika Marija Kordića, više točaka dnevnog reda namjerno nije uvršteno u dnevni red, a neke od njih su krucijalna pitanja poput preraspodjele proračunskih sredstava Grada Mostara za hitne potrebe zdravstvenih djelatnika i svih uposlenika Doma zdravlja Mostara. Radi se o plaćama zdravstvenih djelatnika, naših sugrađana i apsolutno nam je neprihvatljivo da se na takav jednostran, besmislen i politički destruktivan način odbije takva točka na današnjoj sjednici'', kazao je Marinović.

Poručio je kako je ''samovolja i jednostranost predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića nedopustiva''.

''Gospodin Marić konstantno u zadnjih nekoliko mjeseci vijećnicima dostavlja poziv za sjednicu s potpuno nepripremljenim dnevnim redom koji čak i u službenim materijalima stoji pod nazivom kao 'mogući dnevni red'. S druge strane, ne dopuštajući gradonačelniku Kordiću da na samoj sjednici dopuni taj 'mogući dnevni red' točkama koje su od suštinske važnosti za sve građane Grada Mostara, od točaka gospodarske važnosti za samo funkcioniranje grada, zakonskog usklađivanja sa Zakonom o PDV-u, do one najvažnije koju sam ranije spomenuo i koja je morala biti prihvaćena na dnevni red i usvojena danas. To osobno smatram najvažnijom odgovornošću trenutnog sastava Gradskog vijeća Mostara s obzirom na poziciju i važnost mostarskog Doma zdravlja. Destruktivno i samovoljno vođenje sjednica Gradskog vijeća neće proći i to je jedini razlog raspleta stvari na današnjoj sjednici'', rekao je nakon sjednice Marinović.

Problemi počeli na kolegiju

Silvio Bubalo Silvio (HRS) kaže da su problemi s ovom sjednicom počeli još na kolegiju 17. listopada kada su tražili da se sjednica pomjeri na 31. listopad, a ne da bude 24. listopada radi obujma materijala.

''Imamo Statut, imamo tri regulacijska plana i 20-30 točaka s pretpostavkom da će doći još nekoliko točaka. Naravno da su nas odbili. Dolaskom na sjednicu, vidjeli smo kroz raspravu koja je krenula po dnevnom redu, prvo smo tražili da se pomjeri s devetog na treće mjesto Statut, što su odbili. Nakon toga smo kroz vijećničku raspravu shvatili da predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić određene točke već duže vrijeme drži 'u ladici' iako su spremne da idu na Gradsko vijeće'', kaže Bubalo.

Nakon toga je i gradonačelnik Kordić dostavio četiri točke, kaže Bubalo, ističući da su bile bez materijala, koji nisu došli ni u pismenom ni elektronskom obliku.

''Smatrali smo da je to dovoljan razlog da se sjednica prekine jer je nepripremljena i radi toga smo zatržili stanku, a na klubu Hrvata smo svoj stav jasno i izjasnili. Posljedica stanke je bila način na koji smo glasali, jer smatram da je sjednica dovoljno nepripremljena, te da su točke dnevnog reda kao što je Statut, trebala biti prva točka dnevnog reda, odnosno treća, doslovno gurnuta na kraj što je po meni čini nebitnom'', navodi Bubalo.

Oni su kaže, pokazali da su im regulacijski planovi bitniji i puno važniji od najvišeg pravnog akta Grada.

''Također mislim da su pojedini vijećnici insinuirali da je sjednica prekinuta radi nekog oprosta zatezne kamate EP HZHB, međutim to ne može biti istina. To je klasični politički amaterizam, nekog tko ne poznaje politiku jer HRS je tražio i stanku i klub Hrvata, nikad HDZ nije tražio. Bitno je napomenuti da HRS nema nikakve veze ni sa EPHZHB ni sa zateznim kamata, nego jednostavno, sjednice ni kolegije se ne vode u skladu s poslovnikom i statutom Grada Mostara'', rekao je.

'Ne želim vjerovati da se radi o političkim motivima'

Jasmin Pandur kazao je da nije siguran na koji način bi okarakterizirao tok današnje sjednice, posebno iz razloga jer je sjednica u osnovi tehnički ispravno organizirana.

''Tijekom predlaganja dnevnog reda došlo je do prijedloga za dopunu više točaka od strane gradonačelnika i nekih vijećnika. Kako sam mogao razumjeti da su neke tačke vraćene na doradu, a ostale nisu dobile potrebnu većinu u vijeću da bi se našle na dnevnom redu. Uslijed čega je klub HRS-a tražio pauzu, u okviru koje se održala sjednica Kluba Hrvata, na kojoj je donesen zaključak da neće podržati dnevni red. Ne želim da vjerujem da se radi o političkim motivima, posebno iz razloga jer se na dnevnom redu nalaze tačke vezane za Statut Grada Mostara, a povodom čega je došlo i pismo Veleposlanstva SAD-a s potpisom veleposlanika Murphyja'', naveo je Pandur.

Velibor Milivojević (SNSD) kako je ovo nakon današneg dana i prekinute sjednice koja praktično nije ni počela, jedan izgubljen dan.

''Grad će izguibiti dodatno virjeme za napredak i razvoj, a posljedica je vjerojatno loša koordinacija između vladajućih i nepripremljenosti sjednice. Pri tom ne mislim na proceduralne korake, nego mislim na nepripremljenosti sjednice od onih koji trebaju osigurati prohodnost odluka koje žele se na toj sjednci i usvojiti. Je li to odraz krize koja se prenosi s kantonalnog na ovaj nivo ili je po srijedi nešto drugo mislim, da će biti privremenog karaktera i da oni koji su do sada dogovarali i dogovoriti, te vrlo brzo imati i sjednicu sa sličnim dnevnim redom i bit će tada sve usvojeno'', smatra Milivojević .

Prekinuta sjednica

Posdjećamo, Sjednica je prekinuta nakon što se nisu mogli dogovoriti oko reda na kojem je bila stavka Statuta, na koju su pismom upozorili iz Američkog Veleposlanstva u BiH, poručujući da je važno što prije usvojiti statut.

Američko veleposlanstvo navodi da SDA i HDZ BiH kao dio vladajuće koalicije u Gradskom vijeću Mostara, ''imaju posebnu odgovornost za napredak, budući da su obje stranke dogovorile politički sporazum 20. lipnja koji ih obvezuje da, između ostalog, usvoje novi Statut Grada Mostara''. 

Sada je očito da napredak i suradnja koje su vladajući u gradu dizali na sva zvona padaju, po tko zna koji put, pod višu politiku i 'kusuranje' stranaka zbog odnosa na višim razinama.

Kopirati
Drag cursor here to close