Mostar

Gradsko vijeće u epizodi "predstava za javnost"

Građani Mostara, kao i većina drugih u BiH, još uvijek smatraju da ih se ne tiču rasprave, svađe, prepucavanja političara, potpuno nesvjesni da se odlučuje, u najširem smislu, o njihovim sudbinama, kvaliteti životu, na koncu i budućnosti.
Vijesti / Politika | 24. 02. 2023. u 10:08 G. Lujanović / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer sam, po prvi puta, uspjela 'odgledati' sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara. Na službenom YouTubeu nalogu prijenos sjednice uživo je pratilo kroz nekoliko sati koliko je trajala tek nešto više od stotinu ljudi.

Nije to zato što se nema što pogledati ni što čuti, nije zato što su teme 'prežvakane', nego zato što građani tog grada, kao i većina drugih u BiH, još uvijek smatraju da ih se ne tiču rasprave, svađe, prepucavanja političara, potpuno nesvjesni da se odlučuje, u najširem smislu, o njihovim sudbinama, kvaliteti životu, na koncu i budućnosti.

Još jedna "povijesna" sjednica 

Iako je pompozno i dramatično najavljena, kao još jedna u nizu povijesnih sjednica koja će donijeti povijesne zaključke, to se, naravno nije dogodilo.

Statut Grada Mostara, onaj koji je nametnuo 2004. godine Paddy Ashdown, u međuvremenu je proglašen i neustavnim, a nije jučer ni usvojen.

Sudržani na vlastite prijedloge Statuta 

Kao što nisu usvojeni ni prijedlozi Statuta stranaka, HDZ-a i SDA, o izmjenama Mostarskog sporazuma koji su predsjednici stranaka Dragan Čović i Bakir Izetbegović, potpisali 17.6.2020. zahvaljujući kojem su se izbori održali nakon rekordnih 11 godina.

Da je sva 'drama' izrežirana dokazuje i to koliko su se raspravljali, doduše relativno civilizirano, o ustrojstvu grada, gradskih područja, broju famoznih komisija, a da su, očito, i jedni i drugi, poglavito vijećnici HDZ-a i SDA, znali da od tog nema ništa. HDZ BiH nije glasao za svoj prijedlog jer je, kako tvrde, narušena procedura donošenja Statuta. 

Raspravljali o tome kako glasovati 

Osim toga, nekoliko se sati vodila i rasprava kako zapravo glasovati o izmjenama i dopunama Statuta  što je tek bio bizaran trenutak sjednice, kao da ne postoji utvrđena pravna i tehnička procedura kako se glasuje.  

Kriza na federalnoj razini zbog neuspješnih pokušaja formiranja vlasti bez SDA, najveće bošnjačke stranke, prelila se, kao i toliko puta do sad, na Grad Mostar, neuralgičnu točku političkih i inih odnosa Hrvata i Bošnjaka.

Što s famoznim komisijama? 

Dok HDZ BiH želi razvlastiti komisije koje kontroliraju gradska područja i raspolažu pozamašnim novčanim iznosima, odlučuju o ulaganjima i kapitalnim projektima i investicijama, te ih smanjiti, a povećati ovlasti gradonačelniku, SDA ih želi dodatno osnažiti i to tako da predsjednicima komisija čak i profesionalizira radna mjesta, te od njih stvore nekakve mini faraone koji bi upravljali, svaki u svojoj "zoni".

Ništa se tu, osobito, novo i konstruktivno po pitanju Statuta nije moglo čuti.

Bila je to još jedna predstava za međunarodnu zajednicu i javnost.

Marić ne persira vijećnike, Kordić na mobitelu 

Šteta je što građani Mostara sjednice ne gledaju i što ih, čini se, ni najmanje ne zanimaju. Jer da gledaju, moguće da bi pametnije i mudrije birali.

Foto: Bljesak.info / Gradsko vijeće Grada Mostara

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić vijećnike ne persira, obraća im se osobnim imenom i povisuje ton, gradonačelnik Mario Kordić vrijeme 'ubija' na mobitelu, pojedini vijećnici nisu u stanju obrazložiti kako treba ni vlastite prijedloge i inicijative, a o poznavanju poslovnika, pravilnika i silnih procedura da se i ne govori. 

Pročitajte još

Vjerujete li Barbariću ili vlastitim očima?

Raspravljalo se i o slavnom mostarskom parkingu, pa je tako v.d. direktora MoParkinga, Ivan Barbarić, iznio podatke o zaradi, broju kupljenih dnevnih, mjesečnih, ovakvih i onakvih karata.

Nismo saznali koliko je onih koji se mogu parkirati bez karte. Barbarić je, nakon što vijećničkih kritika, ponudio ostavku. Pomalo i ljutito jer je, eto, prezentirao toliko podataka, a malo tko mu je (po)vjerovao. Sve se to svelo onu narodnu - vjerujete li Barbariću ili vlastitim očima. 

Kopirati
Drag cursor here to close