Treba nastaviti reforme

Topčagić - Važan trenutak za BiH, približavamo se EU standardima

Bh predstavnici, ministri i drugi će biti pozivani na više sastanaka. Dosad su nam ta vrata bila zatvorena.
Vijesti / BiH-EU | 13. 12. 2022. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Paneuropske unije BiH i bivši šef Misije Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji Osman Topčagić izjavio je za Fenu da je dobivanje kandidatskog statusa važan trenutak za BiH na našem europskom putu.

''Mislim da je Europska unija time učinila pravi potez. Mi ćemo se pridružiti drugim državama u regiji koje već od ranije imaju kandidatski status i nećemo biti izdvojeni kao potencijalni kandidat, kao što je bilo do sada'', naveo je Topčagić, komentirajući činjenicu da bi BiH u ovom tjednu mogla dobiti kandidatski status.

Suštinski, dodao je on, bh predstavnici, ministri i drugi će biti pozivani na više sastanaka. Dosad su nam ta vrata bila zatvorena.

''Imat ćemo i pristup nekim fondovima kojima do sada nismo imali pristup. Sjetite se, recimo, poplava prije nekoliko godina kada je Srbija kao kandidat mogla da dobije određena sredstva, a BiH kao potencijalni kandidat nije mogla da dobiva takva sredstva'', podsjetio je Topčagić.

Dakle, kazao je on, ima i te suštinske razlike.

''Ovo je jedna faza u našem europskom putu. Reforme treba nastaviti, sve one uvjete ispunjavati da bi došli do toga da otvorimo pregovore o članstvu, što je onda najvažniji proces u čitavom ovom procesu pridruživanja, jer time se mijenja samo društvo i država i približavamo europskim standardima'', kazao je za Fenu dugogodišnji diplomata i nekadašnji direktor Direkcije za europske integracije BiH Osman Topčagić.

Kopirati
Drag cursor here to close