Mašala!

BiH dobila kandidatski status!

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Europske unije na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 prosinca.
Vijesti / BiH-EU | 13. 12. 2022. u 11:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za opće poslove Europske unije odobrilo je kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Ministri nadležni za europska pitanja, na sastanku koji i dalje traje, već usvojili zaključke gdje se navodi da se "preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Europskog vijeća."

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Europske unije na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 prosinca.

''U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU identificiranih u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koju je Vijeće usvojilo 2019. godine'', piše u zaključcima dokumenta u koji je Radio Slobodna Europa ranije imao uvid.

O kandidatskom statusu oglasila se i ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, napisavši na Twitteru kako ''usprkos svim problemima, ovaj mandat završavamo sa ogromnim, historijskim pomakom ka članstvu u EU''.

Bosna i Hercegovina zahtjev za članstvo u Europskoj uniji podnijela je 2016. godine.

Video: BLJESAK ANKETA: Je li BiH zaslužila da dobije kandidatski status?

 

Osam uvjeta

Podsjećamo, Europska komisija je u listopada preporučila status kandidata za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam uvjeta:


- prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću

- usvojiti zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa

- poduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala

- odlučno unaprijediti rad na osiguranju učinkovite koordinacije na svim razinama kapaciteta upravljanja granicom, kao i osiguravanju funkcioniranja sustava azila

- osigurati zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja

- jamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima

- osigurati rezultate u funkcioniranju na svim razinama mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU

Kopirati
Drag cursor here to close