Investicijski okvir za zapadni Balkan

Mogućnosti financiranja kroz WBiF

Cilj ovog programa je poticanje infrastrukturnih projekata, razvoj privatnog sektora, te energetska učinkovitost.
Vijesti / BiH-EU | 09. 05. 2018. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godine 2009., Europska komisija je u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama i donatorima pokrenula Investicijski okvir za zapadni Balkan (The Western Balkans Investment Framework-WBIF).

Cilj ovog programa je poticanje infrastrukturnih projekata, razvoj privatnog sektora, te energetska učinkovitost. Od 2017., u program je uključeno i financiranje projekata iz oblasti digitalne infrastrukture.

WBIF kombinira bespovratna sredstva i zajmove pri financiranju i tehničkoj potpori strateškim investicijama. U Bosni i Hercegovini je WBIF podržao investicije u vrijednosti od 2.9 milijardi eura kroz 25 projekata, dok se vrijednost dodijeljenih zajmova kreće 1.1 milijardi eura za ukupno 20 projekata.

Bespovratna sredstva su dodijeljena tehničkoj potpori i radovima na električnoj distribuciji, hidroenergetskim postrojenjima, vodovodnim postrojenjima, zaštiti od poplava, zdravstvu, sportskim i kulturnim ustanovama, kao i transportnoj infrastrukturi, i to u iznosu od 88 milijuna eura.

Direktor Autocesta Federacije BiH Adnan Terzić, na otvaranju deset kilometara moderne autoceste koja Bosnu i Hercegovinu spaja s Europskom unijom, preko dionice Svilaj - Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5-C, kazao je da će ovaj dio koridora znatno rasteretiti promet u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

Za ovaj infrastrukturni projekt WBIF je prvi put u ovom dijelu Europe odobrio bespovratna sredstva u visini 17,5 milijuna eura.

Među najvećim projektima provedenim sredstvima WBIF-a se izdvaja WATSAN čiji je cilj poboljšanje životnih uvjeta stanovništva kroz omogućavanje adekvatnih higijenskih uvjeta u opskrbi vodom, kao i provođenje mjera zaštite okoliša.

Kroz WATSAN je sprovedena izgradnja kanalizacijskih kolektora na području Mostara, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Orašja. U Federaciji BiH, ukupna vrijednost WATSAN projekta iznosi 121 milijun eura.

Na zadnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije razgovarano je o aktivnostima u pogledu nastavka suradnje u oblasti infrastrukture kvalitete.

Naglašena je potreba unapređenja suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u regionalnim projektima iz oblasti energetike, zaštite prirodne okoline, zaštite od prirodnih nepogoda i zajedničko apliciranje za grant sredstva unutar Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Predsjedatelj Vijeća ministrara BiH Denis Zvizdić, ministar Mirko Šarović i zamjenik ministra Saša Dalipagić su istaknuli da su projekti iz oblasti transportne infrastrukture, energije i zaštite okoliša dostigli visok stupanj pripremljenosti i realizacije.

"Investicije su izuzetno važne, značajne i potrebne našoj zemlji. Realiziranje projekata koji povezuju regiju zapadnog Balkana predstavlja najbolje i najdugoročnije ulaganje u mir i prosperitet regije", rekao je Zvizdić.

U izvještaju za 2017. godinu, dopredsjedavajući WBIF-a, Johan Willert, iz Švedske međunarodne razvojne agencije, smatra implementaciju europske pravne stečevine iz oblasti zaštite okoliša ključnom za poboljšanje životnih uvjeta stanovnika zapadnog Balkana i približavanje regije članstvu u Europskoj uniji.

WBIF ističe i specifične ciljeve koji se očekuju provedbom sveobuhvatnih mjera, a to su poboljšanje prometne (cestovne i željeznice infrastrukture), točnije 100 kilometara prometnica i 84 kilometra pruge, povećanje energetskih proizvodnih kapaciteta na 133,5 MW, dostupnost modernih vodovodnih i kanalizacijskih postrojenja za 3 milijuna građana, mjere zaštite od poplava, dostupnost vrhunskih medicinskih kapaciteta za 1,4 milijuna građana, smještanje 11.000 ugroženih građana u socijalne smještajne kapacitete, te izgradnja modernog zatvora u skladu s europskih standardima za 348 zatvorenika.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je u intervjuu Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) kazao da to ministarstvo radi sa svim svojim kapacitetima kako bi čim prije državni zatvor u općini Istočna Ilidža bio stavljen u funkciju.

On ističe da je državni zatvor napravljen po svim najsuvremenijim europskim standardima i biće itekako važan stub vladavine prava za BiH. Podsjetio je da je glavni izvođač radova 1. prosinca izašao s gradilišta i predao zatvor na upravljanje Ministarstvu pravde BiH.

"Ministarstvo pravde, po svojoj funkciji i organizaciji, nije organizacijski sposobno da se brine do kraja za funkcioniranje zatvora i iz tog razloga mi radimo na ubrzanom stavljaju zatvora u funkciju", naveo je ministar Grubeša.

Napomenuo je da se radi o zatvoru visoke sigurnosti, o jednom velikom projektu za BiH i "taj zatvor moramo raditi po najsuvremenijim europskim standardima".

Pri apliciranju na fondove iz sredstava WBIF-a, potrebno je dobiti potporu Direkcije za europske integracije koja služi kao koordinator za Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close