Reforma izbornog zakona

Grlić Radman europske kolege izvijestio o izborima u Mostaru

Naglasio je kako je nužno pojačati pozornost prema situaciji u BiH.
Vijesti / BiH-EU | 19. 11. 2020. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na videokonferencijskom sastanku Vijeća za vanjske poslove hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman europske kolege informirao je, između ostaloga, o stanju u BiH te o potrebi reforme Izbornog zakona u našoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Grlić Radman izjavio je nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove da je europske kolege izvijestio o lokalnim izborima nedavno održanim u Bosni i Hercegovini, te o izborima u Mostaru, koji se održavaju slijedom dogovora političkih čelnika BiH.

"Taj dogovor uključuje i dogovor o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ponovio sam kako je važno gledati prema budućnosti, prema parlamentarnim izborima 2022. godine i da je upravo zbog ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti Bosne i Hercegovine potrebno čim prije krenuti u izmjenu izbornog zakona”, kazao je Grlić Radman.

„Apelirao sam na kolege ministre zemalja članica EU, da mi kao EU pojačamo pozornost prema situaciji u BiH budući da ta multietnička zemlja zahtijeva poseban i prilagođen pristup, osobito kada je riječ o migracijama, ali i o socioekonomskoj situaciji”, izjavio je Grlić Radman.

Ponovio je poziv da Vijeće EU održi sveobuhvatnu raspravu o BiH.

Visoki predstavnik Josep Borrell najavio je svoj odlazak u BiH povodom obilježavanja 25. obljetnice Daytonsko-pariškog sporazuma, izvijestio je Grlić Radman, te prenio da Borrell dijeli hrvatsku zabrinutost za stanje u BiH.

"Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi također se složio za sagledavanjem šire slike o BiH, jer svima nam je u interesu stabilna i prosperitetna BiH i svi podržavamo njen euroatlantski put", zaključio je Grlić Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close