SUM

Grlić-Radman u Mostaru: Stalno slušamo o nezadovoljstvu Hrvata

Predavanje je održano u amfiteatru Građevinskog fakulteta SUM-a.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2020. u 13:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman posjetio je u ponedjeljak Sveučilište u Mostaru gdje je održao predavanje na temu ''25 godina Daytona'' .

Foto: Bljesak.info / Susret s Rektorom

"Impresioniran sam aktivnostima Sveučilišta, izlaganjem rektora i nazočnih. Drago mi je čuti da je hrvatsko Sveučilište, nastava se predaje na hrvatskom, a ono je multikulturalno, polaze svi drugi, svatko ima pravo da se upiše ako ispunjava kriterije. To je ta otvorenost, krasi tu jednu znanstvenu i akademsku dimenziju", izjavio je.

Foto: Bljesak.info / Predavanje na temu Daytona

Grlić-Radman je izjavio da su pojedini članci Dejtona bili derogirani "puzajućim reformama i bonskim ovlastima" koje su išle na štetu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da Hrvatska želi da se svi lideri u BiH shvate svoju odgovornost u interesu svih naroda u BiH, te da se dogovore o budućnosti zemlje. Grlić Radman je kazao da u Zagrebu "stalno slušaju o nezadovoljstvu Hrvata", što je indikator da nešto nije uredu.

Grlić Radman je istakao kako mu je čast govoriti o Dejtonu, te da je Hrvatska aktivni zagovaratelj euro-atlantskog puta BiH.

"Ja sam prijatelj Bosne i Hercegovine, rođen sam u BiH, Hrvatskoj je u interesu stabilna fukcionalna i prosperitetna BiH. Važno je da BiH odgovara općim formulacijama i duhu Dejtona, Ustava BiH, koji je temeljni pravni akt koji uređuje konstitutivnost i jednakopravnost naroda", istaknuo je hrvatski ministar, javlja N1.

Foto: Bljesak.info / Ministar Grlić Radman na SUM-u

"Članci Daytona su bili derogirani puzajućim reformama, bonskim ovlastima, koje su išle na štetu hrvatskog naroda. Hrvatska zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH. Tročlano Predsjedništvo je zamišljeno da budu rezultat biranja naroda, što sada nije slučaj. Želimo da se poštuje duh Dejtona", istaknuo je Glić-Radman.

Rekao je kako je BiH zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te da lideri moraju shvatiti svoju odgovornost u interesu Hrvata, Srba i Bošnjaka.

"Da se dogovore o budućnosti bIh, to treba osigurati. Jedni druge trebaju slušati. Ako mi slušamo o nezadovoljstvu Hrvata, znači da nešto nije uredu", kazao je.

Ocijenio je i to da aktualni Izborni zakon BiH ide na štetu hrvatskog naroda u BiH, te da ga treba mijenjati - o čemu se razgovaralo i u Zagrebu.

Grlić Radman će se tijekom dana susresti i sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, a zajedno će posjetiti Tomislavgrad i Livno.

Kopirati
Drag cursor here to close