Krišto u EU

VIDEO: Borjana osudila rusku agresiju, europarlamentarac joj poručio: Svi znamo kako je glasao lider HDZ-a

Krišto je tijekom izlaganja pred Odborom za vanjske poslove EU kazala da kao “predstavnica hrvatskog naroda” osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu.
Vijesti / BiH-EU | 23. 03. 2023. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Thijs Reuten, europarlamentarac iz Nizozemske, poručio je danas predsjedavajućoj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjani Krišto da bi bilo bolje da njen stranački lider, Dragan Čović, glasa za sankcije Rusiji.

Krišto je tijekom izlaganja pred Odborom za vanjske poslove EU kazala da kao “predstavnica hrvatskog naroda” osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu.

Reuten je istakao da ga ne čudi da “Putinova marioneta Miroslav Dodik sabotira svaki korak” Bosne i Hercegovine ka EU integracijama, ali da to on “ne može sam raditi”.

“Zato sam pitao HDZ-ovu Borjanu Krišto, kao predsjednicu Vlade, kako će spriječiti bilo koju stranku da blokira sankcije Rusiji. Svi znamo kako je glasao lider HDZ-a Čović”, podsjetio je nizozemski europarlamentarac.

Reuten je zasmetalo što je Krišto rekla da kao “predstavnica hrvatskog naroda” osuđuje rusku agresiju.

“Predsjedavajuća Krišto je kazala da je ‘kao predstavnica hrvatskog naroda’ (vjerovatno je mislila građana BiH) na svim forumima osudila agresiju Rusije. To je odlično. Ali riječi su jeftine. Bolje da vaš partijski lider (Čović) glasa za sankcije”, naglasio je europarlamentarac zaključivši da se prava predanost Evropskoj uniji pokazuje djelima, a ne riječima.

Podsjetimo, u ožujku prošle godine od 15 izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za usvajanje prijedloga da se od Vijeća ministara BiH zatraži potpuno usklađivanje politike, mjera i stavova sa službenim stavovima Europske unije o agresiji na Ukrajinu, njih šest bilo je za, protiv je bilo sedam, dok su dva bila suzdržana.

Usvajanje prijedloga su podržali svi izaslanici iz kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić (DF BiH) iz kluba Hrvata. Iz kluba Hrvata suzdržani su bili Lidija Bradar (HDZ BiH) i Bariša Čolak (HDZ BiH). Protiv je glasalo sedam izaslanika, svi iz reda srpskog naroda te Marina Pendeš (HDZ BiH) i Dragan Čović (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda.

Time je prijedlog usklađivanja politike s politikom Europske unije odbijen.

Predsjednik HDZ-a BiH nakon toga je nakon sjednice HDZ-a BiH, uz zastavu Ukrajine, pojasnio kako od početka rada ovoga saziva Doma naroda glasuje protiv svih izvanredno dostavljenih inicijativa iz redova oporbe.

Istaknuo je kako HDZ BiH i stranke HNS-a BiH u cijelosti slijede politike Europske unije, Republike Hrvatske s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu i osuđuju agresiju na Ukrajinu.

"Nedvosmisleno, apsolutno podržavamo sve stavove Europske unije kada je u pitanju rat, stradanje, patnje ukrajinskog naroda. Ali i sve druge aktivnosti koje EU provodi kada su u pitanju same sankcije", rekao je Čović.

Pojasnio je kako BiH ne može postići jednoglasan stav o ratu u Ukrajini zbog srpskih predstavnika, no da su stranke Hrvatskog narodnog sabora jednoglasne u osudi ruske agresije.

Kopirati
Drag cursor here to close