'Prisiljeni'

Usvojena informacija: Vlada RS prekida suradnju s američkim i britanskim veleposlanstvom

Vlada RS je stava da prekid suradnje traje sve dok veleposlanstva SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutarnje stvari u BiH.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2023. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Anadolija / Ilustracija 

Vlada Republike Srpska danas je u nastavku 13. sjednice usvojila Informaciju o prekidu suradnje s američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog, kako se navodi, antidaytonskog djelovanja.

“Vlada Republike Srpske konstatira da je Republika Srpska prisiljena prekinuti suradnju s diplomatima oba veleposlanstva, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na razini BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne surađuju s veleposlanstvima SAD i Velike Britanije. Vlada Republike Srpske je uvjerena da ovakvo djelovanje veleposlanstva SAD i Velike Britanije nije u skladu sa službenim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid suradnje traje sve dok veleposlanstva SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutarnje stvari u BiH”, navodi se u priopćenju Vlade RS.

Vlada Republike Srpske ističe kako smatra da je “obveza veleposlanstava SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutarnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici”.

“Vlada Republike Srpske će obavijestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu suradnje s veleposlanstva SAD i Velike Britanije zbog njihovog antidaytonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih naroda i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Vlada Republike Srpske će Informaciju o prekidu suaradnje s američkim i britanskim diplomatima u BiH zbog antidaytonskog djelovanja i zaključak dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira oglasili su se jučer priopćenjem u kojem izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog nedavnih događanja u Republici Srpskoj, koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate. U istom priopćenju izrazili su žaljenje zbog najava vlasti RS koje su se danas i obistinile.

“Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namjerava jednostrano prekinuti suradnju sa predstavnicima dvije članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS. Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma”, poručuju iz PIC-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close