Tko je sad Aslan Karatsev?
Feđini specijali

Tko je sad Aslan Karatsev?

Sport / Ostali sportovi | 14. 02. 2021. u 11:46 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fokus je nekako barem kada su u pitanju ruski tenisači bio na Medvedevu, Rublevu, Khachanovu. Ljubitelji tenisa su se pitali što mogu uraditi Rusi na ovogodišnjem Australian Openu, tko bi mogao naslijediti Marata Safina pobjednika iz 2005. godine.

Sva trojica su stigla u odličnog formi. Uostalom, Rusi su pomeli konkurenciju na ATP Cupu i spremno su dočekali prvi Grand Slam turnir sezone.

Međutim, Australian Open je takav turnir, poseban, iznenađenja jednostavno mora biti. I opet je rusko. Zove se Aslan Karatsev.

Tko je sada Karatsev? Ako vaša razmišljanja idu u pravcu nekog iz novog, novog vala mladih igrača. Ne, nije. Aslan ima 27 godina i nešto iskustva. Koje je uglavnom skupljao po Challengerima.

''On je bio naše tajno oružije, kratko ga je najavio kolega Medvedev. Nije se uspio predstaviti publici, jer smo posao završili u singl mečevima, ali je bio spreman za parove'', pojasnio je Medvedev.

Karatsev je u novu sezonu ušao kao 114. igrač svijetu. U kvalifikacijama je bio vrlo siguran, tri meča, jedan izgubljeni set.

Prvi put prošao kvalifikacije

Na jednako tako uvjerljiv način je prolazio kolo po kolo u Melbourneu. Talijanu Mageru je prepustio deset gemova, Bjelorusu Gerasimovu samo jedan. Pazite, samo jedan jedini gem. Ne znam, vjerojatno bi Novak, Rafa, ovi najbolji možda izgubili koji više. Međutim, Aslan je nastavio.

U trećem je sredio, neugodnog, opasnog, omalenog Diega Schwartzmana također u tri seta. Bez ikakvih problema. Međutim, sve to nije bilo dovoljno da Karatsev privuće pažnju medija.

Video: Karatsev - Australia Open First Week Surprise

Barem ne neku veću, ali nakon nedelje i preokreta, odnosno ulaska u četvrtfinale stvari su se promijenile. Jer Aslan je postao prvi tenisač nakon Rumunja Alexa Radulescua u Wimbledonu 1996. godine i tek sedmi u Open eri, koji je kao debitant došao među osam. Jer čovjek do sada nikada nije igrao niti na jednom od četiri velika.

Istovremeno je dostigao nikada potvrđenog Bernarda Tomića koji je iz kvalifikacija izborio četvrtfinale Wimbledona 2011. godine. Posljednja dvojica koja su to napravila u Australiji su Bob Giltinan 1977. i Goran Ivanišević 1989. godine.

Preokret za četvrtfinale

Kanađanin Auger-Aliassime je izgledao jako dobro u prva dva seta, Rus je ugrabio svega 36 poena. Samo najhrabriji ili najluđi su u tom trenutku bili spremni staviti nešto novca na Karatseva. I ako jesu sigurno im se isplatilo.

Aslan je napravio dva breaka u trećem, jedan u četvrtom i još jedan u petom. Znate li koliko je u istom periodu imao Kanađanin break lopti. Niti jednu, jednu jedinu. Pomalo nevjerojatno.

Video: Felix Auger-Aliassime vs Aslan Karatsev | Highlights | Australian Open 2021

''U početku je bilo jako teško igrati s njim. On je stvarno dobar igrač, jako je brz i trebala su mi dva seta da pronađem kako mu se suprostaviti. Osjećam se dobro, malo sam umoran, ali što sam mogao napraviti nakon 0:2. Nisam odustajao, jako puno sam uložio i na kraju se isplatilo. Jeste impresivno, ali stvarno sam radio mnogo i sada se dogodilo. Nikada ne znaš kada šta može da se dogodi. Eto, ovo je zaista veliki trenutak za mene. Osjećaj je nevjerovatan, velika pobeda, bilo je i emotivno teško'', pojasnio je nakon meča Karatsev.

Ozljeda koljena ga unazadila

Od 2013. do 2016. godine Karatsev je osvojio jedan Challenger, a bio je finalist na još tri. Također je u ovom razdoblju dodao i tri titule koje je dohvatio na Futuresima.

Ozljeda koljena 2017. godine ga je poprilično unazadila. Šest mjeseci je bio aut, teško je pronalazio samopouzdanje nakon toga.

''Nakon ozljede bilo je stvarno teško vratiti samopouzdanje i osjetiti igru. Nije bilo tako lako'', priznao je Rus. Po povratku trudio se ponovno pronaći formu, a onda je došla pandemija i u tom trenutku je on bio daleko od 100 najboljih.

Ipak, za vrijeme pandemije je igrao egzibicijske što mečeve, što turnire i samopouzdanje je polako dolazilo. Kada se sezona nastavila,

Karatsev je krenuo, Challenger po Challenger, turnir po turnir. Pronašao je najbolji nivo igre u svojoj karijeri, pobijedivši u 18 od svojih posljednjih 20 mečeva na Challengerima do kraja sezone.

Uzeo je tri turnira, probio se ispod 120 mjesta na ATP listi. Kao nagrada je došao poziv za nastup na ATP Cupu.

''Naravno kad dobivate mečeve, dobivate više samopouzdanja. Osjećate se opuštenije kad izađete na teren. Dobio sam priliku da igram sa takvim igračima kao što su Medvedev i Rublev. Puno mi je pomoglo'', dodaje Karatsev.

Oni koji ga bolji poznaju kažu da ima sjajan forehand, precizan prvi i dobar drugi servis, ali forehand je najmoćnije oružje. Nekada udara ravno ali punom snagom.

''Uvijek se trudim da igram agresivno, da serviram jako, da što vše skratim poen kako ne bih trčao mnogo po osnovnoj liniji. Želim da budem blizu linije'', opisao je Rus svoj stil igre kojeg u četvrtfinalu čeka Gregor Dimitrov. Bugarin je razbio Thiema i nema sumnje da će to biti veliki okršaj za polufinale.

''Spreman sam'', poručuje Aslan Karatsev koji je najniže rangirani igrač (114. mjesto) još od Patrica McEnroa 1991. godine – Amerikanac je tada takođe bio 114. na svijetu.

Video: Rising Tennis Star - Aslan Karatsev (English)/ Russian Influence
Kopirati
Drag cursor here to close