U susret Novogodišnjoj turneji

Nykänen - Dr. Jekyll i Mr. Hyde

Nykänen bez kojeg je jednostavno nemoguće pričati ili pisati o skijaškim skokovima. Većina se danas pita gdje je i što radi čovjek koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama, koji je pet puta bio svjetski prvak?
Sport / Ostali sportovi | 29. 12. 2018. u 22:09 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za većinu nije važno kada je počela sezona Svjetskog kupa, kada će se završiti, kada je na rasporedu Svjetsko prvenstvo, tko je vodeći u Svjetskom kupu... Za većinu priča o skijaškim skokovima počinje ali i završava Novogodišnjom turnejom Četiri skakaonice.

Izgleda pomalo nevjerojatno, ali zaista je tako - devet dana s jedne strane i preostala cijela sezona s druge. Teško da možete pronaći sport u kojemu je tako kratak period u samo jednom dijelu sezone važniji od svega ostalog, uključujući i Svjetsko prvenstvo, i to ne samo za navijače i širu publiku, nego i same natjecatelje.

Početak u Oberstdorfu, pa skokovi prvog dana Nove godine u Garmisch-Partenkirchenu, legendarna skakaonica "Bergiselschanze" u Innsbrucku, rasplet u Bischofshofenu. Sustav natjecanja, činjenica da u kratkom periodu skakači moraju promijeniti četiri skakaonice, dvije države, da rezultati u sezoni, pa nekada i forma nisu neka garancija, daju posebnu draž. Kada se tome doda iznimno veliki interes medija, nagradni fond, onda je spektakl neizbježan. Jane Ahonen je jedini ostvario pet pobjeda, Sven Hannawald je do prošle godine bio jedini s četiri pobjede na turneji 2002. godine, sve do prošle kada je taj rezultat ponovio Kamil Stoch. Finci Eino Kirjonen, Pentti Kokkonen, Risto Laakkonen, Toni Nieminen, Hemmo Silvennoinen, Pentti Uotinen, Kari Ylianttila su pobjeđivali po jednom, Veikko Kankkonen i legendarni Matti Nykänen su slavili dva puta.



Nykänen bez kojeg je jednostavno nemoguće pričati ili pisati o skijaškim skokovima. Većina se danas pita gdje je i što radi čovjek koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama, koji je pet puta bio svjetski prvak? Četiri puta je osvajao Svjetski kup, dvije godine zaredom 1985 i 1986. godine. Ukupno je ostvario 46 pobjeda u Svjetskom kupu. Nažalost, koliko god je njegova aktivna karijera bila prožeta velikim rezultatima, sjajnim skokovima, medaljama i naslovima, jednako tako je u privatnom životu bilo skandala dovoljnih ali u bukvalno za jedan film koji je na kraju i snimljen.

Prva pobjeda 30. prosinca 1981. godine

Matti Ensio Nykänen je rođen 17. srpnja 1963. daleko unutar Polarnog kruga, u gradu Jyväskylä. Počeo je skakati s osam godina, prvi put je slavio na jednoj maloj skakaonici s deset godina. Sa 17 godina postao je prvak države na velikoj skakaonici, a dvije godine kasnije, u februaru 1981. domogao se titule svjetskog prvaka u juniorskoj konkurenciji.Iste godine je debitirao u Svjetskom kupu, u svom drugom nastupu je završio kao drugi. Skakalo se u Lahtiju, završio je iza Jarija Puikkonena. Prvu pobjedu je Matti ostvario 30.prosinca 1981. godine baš na otvaranju turneje u Oberstdorfu. Te osamdesete će naravno biti u znaku fenomenalnog Finca i njegovog rivalstva prije svega s Jensom Weißflogom. Stariji se sjećaju sjajnog okršaja Weißfloga i Nykänena na Igmanu 1984. godine.



Na manjoj skakaonici pobijedio je Nijemac, a Finac bio drugi, dok je na velikoj redoslijed bio obrnut – Nykänen je slavio uz 17,6 poena, najvećom prednošću dotada zabilježenoj na Olimpijskim igrama. Četiri godine kasnije u Calgaryju je bio nedodirljiv s tri zlata. Ta 1988. godine je bila fenomenalna za Nykänena jer je još osvojio Svjetski kup, te bio pobjednik Novogodišnje turneje. Ukupno je te sezone ostvario u Svjetskom kupu deset pojedinačnih pobjeda.

Alkohol u skladu s rezultatima

Već tada je Matti bio poznat kao neko tko voli "malo zalomiti". Novca je tada bilo sasvim dovoljno jer je zahvaljujući svom menadžeru prvi imao na svojim skijama imena sponzora. Ipak, novac se polako počeo topiti s razvodima. Prvi put se razveo još tamo 1988.godine od prve supruge Tiine Hassinee, a 1991. od druge supruge, Pie Hynninen. Karijeru je baš zaključio te 1991.godine, već 1993. je proglasio bankrot. Tek tada je počeo propadati, stepenicu po stepenicu sve niže.



Kako je novca bilo sve manje, nije birao način da nešto zaradi. Tako se zaposlio u firmi koja je nudila seks preko telefona. Njegov selektor je bio onaj u kojem su slavne osobe davale ljubavne savjete! Planirao je osnovati političku stranku, pa je odustao, ali zato postaje vijećnik ali ne zadugo jer nije dolazio na sjednice. Treći put se vjenčao 1996. godine, ovaj put je izabranica njegovog srca bila Sari Paanala. Matti je čak uzeo prezime Paanala, ali ni ovaj brak nije potrajao duže od dvije godine.

Bio i striper, glumio u 'filmu za odrasle'

Jedno vrijeme Matti je radio kao striper u jednom lokalu, ali kaže kako se nikada nije skinuo do kraja. Ali zato jeste odrađivao role u pojedinim amaterskim porno filmovima američke i švedske produkcije.

Mervi Tapola je bila njegova četvrta žena od koje se također jednom razvodio, ali za razliku od prethodna tri braka, nakon razvoda, pala je pomirba sa Tapolom koja je bila devet godina starija. Nažalost u tom periodu Matti je bio pravi Dr Jekyll i Mr Hyde. Trijezan je bio sasvim drugačiji, dok je pod utjecajem alkohola tukao, potezao noževe. Tako je nakon napada nožem na prijatelja osuđen na zatvorsku kaznu od 26 mjeseci.Uvjetno je u rujnu 2005, ali je svega nekoliko dana po izlasku iz zatvora napao svoju suprugu nožem. Pa je opet morao iza rešetaka četiri mjeseca. Nakon izlaska jednog gosta u pizzeriji je napao nožem. Po njegovom životu, snimljen je film Matti, a glumi ga možda i najpoznatiji filmski glumac Jasper Pääkkönen Napisana je 2006. i biografija, koja se zove „Pozdravi iz pakla“. U zatvoru je četiri mjeseca boravio 2010. godine kada je krenuo s još jednim procesom oporavka. Čak je jedno vrijeme nastupa na nekim veteranskim natjecanjima, jedno vrijeme je bio kuhar u tv emisijama.



Peta žena s kojom je Matti bio u braku zvala se Susanna Ruotsalainen. Ona jeste uspjela smiriti donekle slavnog skakača, ali nije ostati u braku sa Nykänenom.

Kopirati
Drag cursor here to close