Feđini specijali

Prvo finale Real Madrida i Liverpoola 1981. godine

Sport / Nogomet | 28. 05. 2022. u 01:18 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina je 1981. Stadion Park prinčeva. To je razlika i tek jedan dan u datumu. Finale Kupa Kupova se igralo 27. svibnja, ovo finale Lige prvaka nam dolazi dan poslije. To je bilo prvo finale dva velikana europskog nogometa, Liverpoola i Reala.

Nema dva Reya

Na jednoj strani, Vujadin Boškov, na drugoj Bob Paisley, legendarna trenerska imena. Danas nakon toliko godina, a prošla je 41, kapetan momčadi Liverpoola, Phil Thompson će se prisjetiti utakmice, ali i dvojice igrača koji nisu tu. Raya Clemencea i Raya Kennedyja.

"Otkako je postalo jasno da će u finalu igrati Liverpool i Real Madrid u Parizu, razmišljam o našoj eri, a posebno o dva Raya. Clem je bio najbolji golman u Engleskoj. Kao centarhalfu, on je bio moje oči i uši. Igrao sam na Svjetskom prvenstvu s Peterom Shiltonom, ali mi je draži Ray. Uvijek kada je bilo teško, kada sam bio pod pritiskom, Clem je bio tu da pomogne. Ta utakmica protiv Reala bila je za Raya Clemencea posljednja u dresu Liverpoola, ali to tada nismo znali. Saznao je da klub potpisuje Brucea Grobbelaara i nije želio biti drugi golman" kaže Thompson koji se naravno dotakao i drugog saigrača koji više među živima, Raya Kennedyja. Kennedyja je uništila Parkinsonova bolest.

"Ray je bio izvrstan igrač i divan dečko, ali je povremeno znao puknuti bez razloga, što tada nismo razumjeli, ali smo kasnije shvatili. Znao se zakačiti sa nekim od ograča, ali valjda je to nekada bilo povezano s Parkinsonovom bolešću. Kao igrač bio je toliko ispred svog vremena. Bio bi na lijevoj strani veznog reda, ali se često preklapao s Alanom Kennedyjem. Sjećam se njegovog sjaja u očima, kada bi pričao o toj utakmici protiv Reala, jer bio je asistent kod gola Alana Kennedyja osam minuta prije kraja." kaže Thompson.

Redsi slavili u finalu 

Liverpool je slavio u velikom finalu 1:0, to je bila momčad strašno jaka, momčad za trofeje, koja je u periodu između 1977. i 1984. godine uzela pet titula prvaka Engleske i četiri europska kupa. U to vrijeme uglavnom su za Liverpool igrali lokalni momci, iako je bilo i Škota, naravno. Kenny Dalglish, Alan Hansen i Graeme Souness, ali realno oni nisu bili stranci.

"Često smo se družili sa lokalnim momcima u pubu, tu su bili oni, naši prijatelji, članovi obitelji. Moram priznati da smo malo osjećali pritisak jer su oni stalno govorili "osvojite taj trofej, pobjedite Real Madrid". Naravno da Thompson nije zaboravio i samo finale.

"Sjećam se da sam nekako stalno razmišljao o tome kako mogu podignuti pehar u finalu. Još kao mali dječak dok sam iz "Kopa" posmatrao utakmice. Kako je vrijeme prolazilo, ja sam nekako sve više sumnjao da će se to dogoditi. Međutim, moj brat Owen me često bodrio. Sjećam se da ga zvao telefonom iz hotela, on bi rekao "To će se dogoditi".

Thompson podigao pehar

I dogodilo se. Na kraju je Liverpool uzeo Kup kupova. Na putu do trofeja, Liverpool je sredio Oulun Palloseuru, Aberdeen, CSKA iz Sofije i Bayern. Real je svoj put počeo te sezone protiv Limericka, nastavio preko Honveda, Spartka iz Moskve i Intera. U to vrijeme za Real Madrid su igrali Camacho, del Bosque, Juanito, Santillana, ali i stranci Uli Stielike i Laurie Cunningham.

Video: Finale Kupa Kupova Real Madrid - Liverpool 

"Znam da je iza momčadi teška i duga sezona, odigrali su strašno puno utakmica, ali protiv Real Madrida moraju uloži dodatni napor.Osvojite to i možda će biti najbolja momčad u klupskoj povijesti, poručio im je Thompson.

Kopirati
Drag cursor here to close