Feđini specijali

Boxing day, priča koja traje od 1860. godine

Sport / Nogomet | 26. 12. 2021. u 02:02 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je baš onako kao iz nekih bajki, praznično, blagdanski. Početak, onako kao što smo se naučili dok smo bili mali. Bilo je to davno, davno, davno. I stvarno jeste. Tamo negdje 1850. godine kada se u Engleskoj ozbiljno lopta počela šutirati nogama. Vrijeme kada nije bilo univerzalnih pravila, kada se pojavilo jedna skupina momaka okupljenih pod imenom Sheffield FC. Koji je ustvari formiran kao sekcija kriket društva.

Sve je počelo od Sheffield FC-a

I tih godina kako nisu imali pravog protivnika ti momci su uglavnom igrali jedni protiv drugih, nitko ne zna po kojem kriterijima su se oni dijelili. Međutim, jedna nazovimo podjela koja se dogodila obilježila je povijest nogometa. U to vrijeme Sheffield FC smatran kao klub bogate srednje klase. Bili su jako dobro povezani s najboljim školama, a članom se moglo postati samo uz pozivnicu i ispunjavanje visokih kriterija.

Video: Christmas Truce of 1914, World War I 

Bio je to klub “džentlmena” čiji su članovi bili liječnici, odvjetnici i arhitekti koje je lokalni tisak nazivao elitom grada, pa je takav bio i sastav financijera i navijača. Međutim, kako bi pronašli barem nekog protivnika morali su se malo spustiti među sirotinju. Upravo se to dogodilo, tamo su pronašli nekoga s kim će ipak nešto malo normalnije odmjeriti snage, a to je opet bila kriket družina poznatija pod imenom Hallam.

Njihova priča je nešto drugačija, članstvo u ovom klubu bilo je potpuno otvoreno, pa je i socijalna struktura njegovih članova i navijača bila potpuno drugačija. Međutim, ono što je bilo najvažnije jeste da su ovi iz Hallama prihvatili igrati po pravilima svojih protivnika. Naravno, kako se radilo o kriket klubu morali su staviti ispred svoga imena ono FC, pa čak i pronaći nešto igrača iz okolnih manjih mjesta, rekli bismo zaseoka.

Prva utakmica odigrana 1860. godine

Neki ljudi koji su uspjeli nešto zapisati tada ostavili su iza sebe podatke koji kažu da je danima padao jak snijeg, da je teren Hallamova igrališta Stoneygate bio pokriven snijegom i da je solidan broj gledatelja promatrao utakmicu koju su gosti dobili očekivano 2:0. I kao takva postala je i ostala zapisana kao prva službena međusobna utakmica dvaju nogometnih klubova u povijesti odigrana na današnji dan 1860. Vjerojatno u tom trenutku nitko od prisutnih nije ni slutio da će taj susret označiti početak jedne za britanski nogomet super važne tradicije koja traje i toliko godina, koja traje i danas. Boxing Day. 

Postoji nekoliko teorija o porijeklu samog naziva. Od one da su u viktorijansko vrijeme crkve u kutije skupljale novac za siromašne i dijelile ga za Božić, a postoje i teorije po kojoj su mornari na početku putovanja zatvarali novac u kutiju koju bi na kraju uspješnog putovanja predali svećenicima za božićne poklone siromašnima, odnosno ona po kojoj su radnici u gradskim djelatnostima za drugi dan Božića u kutijama dobivali svojevrsni bonus, do one po kojoj su radnici širom Kraljevstva služili svoje gazde na sam dan Božića, pa su onda na drugi dan odlazili kući s pripremljenom kutijom u kojoj su bili ostaci hrane, godišnji bonus i skromni pokloni za obitelj s kojom su sa zakašnjenjem proslavljali Božić.

"Na Božić igraj i razveseli se. Jer Božić dolazi samo jednom godišnje", znali su reći Britanci.

Video: Leeds v Newcastle United 26/12/1970

U godinama koji će doći poslije nije bilo važno je li rat ili mir, pada li snijeg, jednostavno nogomet i Božić ako se može tako reći se postajali sve čvršće povezani. Stoljećima. Uz sve ono što ovaj praznični period donosi, nogomet je bio jedna vrsta začina. Za milijune navijača na Otoku Božić bez nogometa uopće ne bi bio Božić.

Zaustavili rat 1914. godine 

Naravno, neizostavna je tu ona dobro poznata priča o odigranoj utakmici za vrijeme Božićnog primirja na"ničijoj zemlji" između Britanaca i Nijemaca. Njemački poručnik Kurt Zehmisch iz 134. kraljevske saske pukovnije zapisao je da su Englezi donijeli pravu nogometnu loptu. Kako god bilo, nogometna je utakmica postala jedan od simbola primirja, a 2008. je u gradiću Frelinghienu na francusko-belgijskoj granici podignut spomenik u čast utakmici koja je navodno tamo odigrana 1914.

Te iste godine, 1914. godine, tijekom "Velikog rata", ukupno 173.000 gledatelja je prisustvovalo utakmicama koje su odigrane na devet stadiona. Tijekom perioda praznika 1949. godine, dva puta je oboren rekord posjećenosti engleske lige. Dana 26. decembra, novi maksimum od 1.226.098 gledatelja prošao je kroz kapije stadiona četiri ligaške divizije.

Velika važnost Boxing Day-a

Boxing Day je na važnosti u engleskom nogometu dobio prvenstveno zbog činjenice da su nogometni čelnici na umu imali to da je Božić obiteljski blagdan, pa su u velikoj većini slučajeva na ovaj dan igrani gradski ili barem lokalni derbiji. Cilj je bio da momčadi i navijači putuju što je kraće moguće, ali to se potpuno promijenilo nakon alkoholnih igara i nekoliko krvavih izdanja u 1970-im i 1980-ima.

Video: Boxing day 1990 

Naravno da nije nimalo lako pronaći podatke o tome kada su prve utakmice za prvenstvene bodove klubovi igrali na Boxing day. Možemo pronaći podatak da je su još tamo 26. prosinca 1888. godine, znači jako davno odigrali svoju utakmicu za bodove Derby County i Bolton Wanderers u kojoj su gosti slavili 2:3, odnosno West Bromwich Albion i Preston North End 0:5. Od tada do danas je odigrano 3.730 utakmica u Engleskoj ligi na Boxing Day prema Asocijaciji nogometnih statističara.

Rekordi

West Brom je odigrao najviše utakmica na Boxing Day mečeva u povijesti lige, ukupno 105 odigranih utakmica uz omjer 44 pobjede - 39 poraza - 22 remija. Manchester United je osvojio najviše bodova na Boxing Day, sa 171 bod (51 - 27 - 18) u 96 odigranih utakmica. Igrač s najviše postignutih golova na Boxing Dayu u povijesti Premiershipa je Robi Fowler s devet, a Harry Kane iza njega s osam. Naravno kolo ono rekordno o kojem smo pisali je igrano je 26. prosinca 1963. godine kada je postignuto 66 golova.

Ipak bilo je situacija kada su recimo odigrane samo dvije utakmice za Boxing day, tamo u sezoni 57/58, ali stvari se vratile u normalu već tamo 1960/61. Jedna od onih utakmica koja se izdvaja igrana je 26. prosinca 1935. godine Tranmere Rovers je ugostio Oldham Athletic, završilo je nevjerojatnih 13:4. Tak isti Oldham je u četvrtoj ligi razbio Southport opet 26. prosinca 1962. godine s još uvijek rekordnih 11:0.

Korona sve pokvarila

Gledajući noviju povijest izdvojene su neke od utakmica odigrane na Boxing day. Poput susreta Arsenal - Leicester 6:1 (2000. godine), Charlton - Chelsea 4:2 (2003. godine), Middlesbrough - Manchester United 3:1 (2002. godine), Bolton Newcastle 4:3 (2002. godine), Manchester City Hull City 5:1 (2008. godine), Manchester United Newcastle 4:3 (2012. godine) te duel Chelsea - Aston Villa 4:4 (2007. godine).

Video: Boxing Day 1991

Nažalost, kada se u priču o Boxing Dayu neke buduće generacije dotaknu statistike i priče, ovaj današnji će ostati upisan kao onaj koji je nekako odigran, usprkos koroni i nekim odgođenim susretima.

Kopirati
Drag cursor here to close