Feđini specijali

Boxing day sa 66 golova - neponovljivo

Neki treneri, posebno oni čiji su klubovi ostvarili pobjede su znali dati objašnjenje. Poput recimo menadžera Fulhama Bedforda Jezzarda čija je momčad razbila Ipswich 10:1.
Sport / Nogomet | 26. 12. 2020. u 10:14 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 57 godina igrane su utakmice 24. kola tadašnjeg engleskog First Division-a. Tradicionalni Boxing Day koji je ostao upisan u povijesti po rezultatima kao najluđi ikada. Bukvalno.

Jer tog dana je odigrano deset utakmica u kojima je postignuto nevjerojatnih 66 golova, uz prosjek od 6,6 golova po utakmici. Čak šest igrača je uspjelo postići hat-trick, trojica su zabila po četiri gola.

  / 

Godinu ranije, Engleska je bila okovana ledom i pokrivena snijegom, meteorolozi su upozoravali da bi se nešto slično moglo ponoviti te 1963. godine, ali nije. Publika je na stadionima uživala, jeste bilo teških terena, pa i kiše, ali jedna druga, ona golova je ostala zabilježena za sva vremena. Svi oni koji su se tog dana našli na stadionima su uživali u jednoj pravoj božićnoj gozbi, gozbi golova. Tko zna što je bio razlog?

Neki treneri, posebno oni čiji su klubovi ostvarili pobjede su znali dati objašnjenje. Poput recimo menadžera Fulhama Bedforda Jezzarda čija je momčad razbila Ipswich 10:1.

- To je sigurno bilo zbog one divne puretine koju smo igračima poklonili za Božić. Od sada ćemo puretinu poklanjati svakog tjedna.

Desetka Fulhama

Naravno, Bedford je bio oduševljen jer je njegova momčad razbila Ipswich 10:1. Koji je u to vrijeme bio jak, uostalom popularni "Tractor Boysi" bili prvaci samo 18 mjeseci ranije. Napadač, Škot Graham Leggat postigao je hat-trick u rekordne tri minute, ukupno se četiri puta upisao u strijelce.

- Rezultati utakmica koje su se igrale na Božić uvijek su nekako bili neobični. Teško za objasniti ali bilo je tako. Mogao si ostvariti veliku, uvjerljivu pobjedu, baš kao što si mogao biti teško poražen. Sjećam se te utakmice, Graham Leggat postigao je četiri gola. On je bio škotski internacionalac, imali smo Johnnyja Haynesa, kapetana Engleske, Georgea Cohena, Bobbyja Robsona. Fulham je imao dobru momčad, reći će jedan od aktera tog susreta Alan Mullery, koji je također upisao u strijelce. Postigao je deveti gol za svoju momčad. Roy Bailey, otac Garyja Baileya iz Manchester Uniteda, bio je čuvar mreže Ipswicha toga dana, uopće nije bio loš golman, ali jednostavno stvari su se poklopile tako. Bobby Howfield je također ostvario hat-trick ali nije bio tako brz kao recimo Leggat. Golove su još zabijali Maurice Cook, pa legendarni Bobby Robson po prvi put te sezone.

Potop Manchester Uniteda

Jedan od težih poraza tog dana doživio je Manchester United, Burnley ih je uništio 6:1. Andy Lochhead je također utakmicu zaključio s četiri gola, ali je novinare oduševio njegov mladi suigrač Willie Morgan koji je dodao dva. Morgan je igrao tako dobro, da je izludio Unitedovog braniča Paddyja Creranda koji je na kraju dobio crveni karton. Morgan je privukao pažnju velikih klubova nakon tog nastupa na Boxing Dayu, a zanimljivo pridružio se Burnleyu kao zamjena za Johna Connellyja koji je koje li ironije završio u Manchester Unitedu. Iako je Manchester sezonu prije uzeo FA Kup, još uvijek su se osjećale posljedice velike tragedije. U gostima su se mučili, ovaj poraz od Burnleya bio je četvrti u posljednjih pet susreta. Forma Bobbyja Charltona je u tom periodu bila sve samo ne idealna. Na kraju je momčad završila na drugom mjestu četiri boda iza mrskog Liverpoola.

  / 

Momčad Blackburna je uživala na gostovanjima u Londonu, jer su ranije u sezoni utrpali sedam komada Tottenhamu, četiri Arsenalu, na Boxing day ih je čekao West Ham s budućim svjetskim prvacima Bobbyjem Mooreom, Martinom Petersom i Geoffom Hurstom.

- Tog smo dana bili apsolutno srušeni, Blackburn nas je ubio. Oni su dobili ovacije s terena, u našoj svlačionici nakon utakmice muk pričao je Harry Redknapp , tada perspektivni šesnaestogodišnji krilni igrač omladinaca West Hama.

- Na tom porazu smo jako puno naučili, pet mjeseci kasnije smo uzeli FA Kup, naglašava Harry.

Albert Barham iz Guardiana je napisao u izvještaju: "Sve što je West Ham učinio bilo je obilježeno nesrećom. Sve što je Blackburn uradio bilo je hladno proračunato i ispravno."

Blacburn je bio kandidat za naslov

Igralo se na teškom terenu, međutim, to nije predstavljalo problem. Blackburn nije gubio vrijeme jer je Fred Pickering postigao pogodak nakon samo 7 minuta igre a Bryan Douglas duplirao prednost ubrzo. Andy McEvoy i Mike Ferguson osigurali su da Roversi već do odmora imaju velikih 4:0. Dva pogotka Johnnyja Byrnea "Čekićarima" nisu previše pomogla jer su Pickering i McEvoy spakovali svaki svoj hat-trick. West Ham je pretrpio najgori poraz na domaćem terenu 2:8. Roversi su u tom trenutku bili kandidati za naslov, bez poraza od listopada, ali nisu izdržali jer su u siječnju ostali bez pobjede.

Sjajan posao na klupi Chelseaja je radio Tommy Docherty. Njegova momčad se nevjerojatno dobro aklimatizirala nakon promocije i ulaska u elitni rang, a pobjedom od 5:1 u Blackpoolu samo je produžila niz koji je u tom trenutku iznosio osam utakmica bez poraza. Nekako su dobre igre kompletne momčadi podudarile s promocijom Terryja Venablesa u kapetana prve momčadi.

Sve je bilo gotovo nakon prvog poluvremena kada su gosti pobjegli na nedostižnih 4:0. Barry Bridges je predvodio Chelsea sa dva gola, još su po jednom protivničku mrežu tresli Bert Murray, Peter Houseman i spominjani Terry Venables.  Izvještaj meča Daily Mirrora ja ovu utakmicu opisao na najbolji način: "Ovo je bio masakr. Svi su mogli otići kući na poluvremenu."

Reedsi krenuli prema naslovu

Četiri gola Rogera Hunta su potvrdila kako njegova debitantska sezona u Prvoj ligi nije bila bljesak. Usput, Hunt je asistirao Ianu St. Johnu i Alfu Arrowsmithu za konačnih Liverpool - Stoke 6:1. Pet od šest golova, igrači Liverpoola su postigli u drugom dijelu, a pobjeda je imala posebnu težinu nakon poraza Manchester Uniteda i Evertona. Reedsi su počeli krčiti svoj put prema naslovu prvaka, prvom koji će osvojiti pod vodstvom Bill Shanklyja kao menadžera. Hunt je kasnije izrastao u legendu kluba, završavajući kao najbolji strijelac u osam uzastopnih sezona. U sezoni 1963-64 postigao je više od trećine Liverpoolovih golova (31).

- Pod vodstvom Shanklyja se tada u našoj momčadi puno toga promijenilo. Igrali smo napadački nogomet, kada bismo prešli centar navijači su skakali, čuo bi se huk. Tražili su od nas da napadamo. Osvojili smo titulu te sezone, a zatim zaigrali u Europi, gdje smo došli do polufinala Kupa prvaka, kaže Ian St John.

Sjajnu utakmice tog 26. prosinca su odigrali na Hawthorns-u, West Bromwich i Tottenham. Domaćini su u lošoj atmosferi dočekali utakmicu jer su se igrači zakačili s trenerom Jimmyjem Haganom. Razlog je bio bizaran, ovaj je od njih tražio da treniraju isključivo u kratkim šorcevima bez obzira na niske temperature.

Povratak WBA

Legendarni Jimmy Greaves je doveo Tottenham u vodstvo, kapetan domaćih Don Howe ne koristi jedanaesterac, pa od tog trenutka WBA upada u probleme. Gosti su tri puta imali dva gola prednosti, kod 2:4 su navijači Tottenhama slavili pobjedu, ali tako nisu mislili Mickey Fudge i Howe koji se iskupio, pa je na kraju završilo 4:4.

  

Ako su napravili podvig igrači West Bromwicha, što reći za momke trenera Johna Harrisa. Nottingham Forest je golovima Ian Storey-Moorea, Geoffa Vowdena i Franka Wignalla stigao do velikih 3:0, ali je Sheffield United došao do tri. Junak je bio Mick Jones sa svoja dva gola, Len Allchurch je bio siguran s bijele točke za 3:3.

Istim rezultatom je završio okršaj Wolverhamptona i Aston Ville. Svih šest golova ja "palo" u drugom poluvremenu. Tony Hateley, Vic Crowe i Dave Poutney su bili strijelci s jedne, Terry Wharton i Ray Crawford  dva puta s druge strane.

 Jedine dvije utakmice koje su završile bez golova gostujućih igrača bile su one između Leicestera i Everton (2:0) i Sheffield Wednesdaya i Boltona (3:0). Zanimljivo, jedna utakmica tog kola, ona između Arsenala i Birmingham City je odigrana je početkom jedanaestog mjeseca i završila je rezultatom 4:1.

Boxing day je u engleskim okvirima vrlo važan dan. Ne samo simbolično, uz prvo i posljednje kolo, već i rezultatski. Jer nekako se liga dijeli na dva dijela, polako se stvari počinju oblikovati u smislu otkrivanja konkurenata i pretendenata u ligi za naslov ili opstanak. Tog 26. prosinca kroz četiri najbolje divizije u Engleskoj postignuto je 160 golova sa 7 igrača koji su ostvarili hat trick. Nikada nećemo saznati što je bio razlog, ali Englezima onakvim kakvu jesu to i nije važno. Za fanatike to je bila jedna vrsta poklona. S tim da je tog Božića stvarno bio velik.

Kopirati
Drag cursor here to close