Feđini specijali

Kako su Englezi napravili Premier ligu

Krenuli su s velikim sponzorima, projektima poput " Super Sunday" programa koji je par sati bio posvećen utakmici koja je išla u nedjeljnom terminu od 16 sati ili " Monday Night Football".
Sport / Ostali sportovi | 26. 08. 2021. u 08:13 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Kako su Englezi napravili Premier ligu

Kraj osamdesetih bio je poprilično tmuran i težak za klubove u Engleskoj. Zbog kazne nisu mogli igrati Europu, stadioni su bili poprilično loši, stari, klubovi su uglavnom grcali u dugovima, dogodio se Heysel pa onda i Hillsborough.

Najbolji igrači, reprezentativci su tražili spas u bijegu s otoka. Najbolji klubovi su i dalje vodili neki svoj rat protiv slabijih, u pitanju je bila raspodjela novca od TV - prava.

U tom trenutku prva liga koja se zvanično zvala Division, ona se naravno nije mogla mjeriti niti s jednom od preostalih liga petice. Uvjetno rečeno, mali jednostavno nisu bili za kamere i prijenose utakmica jer su smatrali da im one smanjuju posjetu i prihode, a televizija nije plaćala ni približno dovoljno.

Oni veliki su stalno prijetili istupanjem iz lige, formiranje neke svoje nove u kojoj bi zaigrali Manchester United, Liverpool, Tottenham, Everton, Arsenal te još pet klubova koji bi dobili pozivnicu, a sponzor je trebala biti neka od televizija, ITV je bio najbliži.

Britansku vladu nogomet kao da nije interesirao, zbog svih problema koje je nosio sa sobom ga je jednostavno mrzila. I borila se da spoji kraj s krajem. Ipak, velika se prilika približavala i mali broj ambicioznih ljudi bio je spreman iskoristiti je.

Kako napraviti novu ligu?

Među prvima su to bili Greg Dyke i David Dein. Dyke je bio jedno vrijeme izvršni direktor London Weekend Television i predsjednik ITV Sporta a nogomet je volio gledati jednako kao što je volio sklapati poslove.

Dein je u to vrijeme bio zamjenik predsjednika Arsenala, posebno fasciniran američkim sportom i frustriran beskrajnim pododborima nogometne lige, kojoj je pripadao i njegov Arsenal.

Njih dvojica, koji ostaju dobri prijatelji, prvi put su se upoznali 1988. godine u modernom japanskom restoranu pod nazivom Suntory. Nekako u to vrijeme stvari se na nebu počinju mijenjati. Ali bukvalno, jer tamo negdje daleko je završio satelit Astra 1A. Ako se sjećate, pojavom satelitskih kanala stvari su se u svijetu sporta više nisu bile iste.

Sve je nekako postajalo dostupno, čak i nama u Mostaru. Zahvaljujući legendarnim radio amaterima u naše domove dolazi Eurosport, Sky, Screensport, te nešto onih klasičnih njemačkih, španjolskih i talijanskih kanala.

Murdoch je bio spreman

Najveća faca u tom trenutku je naravno bio Rupert Murdoch gazda Sky-a. On je već tada imao određena iskustva po pitanju " plati i gledaj" kanala iz američkog sustava.

Razmišljao je da će njegovi kanali prikazati najnovije filmove, porniće i puno sporta. Bilo je to svega u početku, od NBA lige od kečera, ali Murdoch je znao što je bitno. Nogomet.

Grupacija BSB je 1988. godine, ponudila 25 milijuna funti (ITV je nudio 11) za otkup prava prijenosa utakmica pa su oni najbolji vrlo shvatili kakva im je budućnost.

Ipak, još uvijek su klubovi bili na strani ITV-a, imali su neki ugovor po kojem 75% prihoda ostajalo u prvoligaškim klubovima, dok su se oni najveći zadovoljili i posebnim bonusima za sudjelovanje u direktnim prijenosima, u kojima i jesu najčešće bili.

Ipak, bili su sve nezadovoljniji oni najveći i sve više se pričalo o nekom udaru, napuštanju lige, formiranju nečeg novog.

''Vrijeme je da se odvojimo. Ključni element je FA. Kad bi mogli dobiti upravljačko tijelo sa strane, mogli bi to učiniti'', tvrdio je David Dein. U to vrijeme prvi čovjek Engleskog nogometnog saveza je bio Graham Kelly kojeg su oni najbolji ili najveći klubovi kako hoćete pridobili na svoju stranu.

Kelly je u novonastaloj situaciji angažirao Ricka Parryja tadašnjeg savjetnika za menadžment u Ernst & Youngu, da djeluje kao izaslanik velike petorke, dok je izvršnog direktora iz Saatchija i Saatchija, Alexa Fynna, zamolio da osmisli neki plan kako bi se mogla organizirati nova liga i prihodi koje bi ona mogla generirati.

U pregovorima s onim najboljim nisu stvari tekle baš po planu, ponajviše zbog broja klubova koji su se trebali pojaviti u premijernom izdanju. Oni najbolji su i dalje nastojali biti ti koji će postavljati uvjete.

FA je morao preuzeti konce

Kelly je predstavio " The Blueprint for the Future of Football" u kojem je pisalo puno toga, a tek jedna točka je bila vezana za promjena sustava natjecanja.

Presudni sastanak je bio onaj održan u veljači 1992. godine. FA definitivno preuzima ingerencije Football Leaguea, još je samo bilo pitanje koliko će love i na koji način dijeliti.

ITV je bacio rukavicu izazova Skyu koji je bio u dugovima i problemima. Ponuda je bila teška 262 milijuna funti za pet sezona, garantirajući 30 prijenosa po sezoni.

Kad je Parry doznao, odmah je nazvao Sama Chisholma izvršnog direktora Sky-a koji je probudio Murdocha u New Yorku, kako bi ovaj nešto uradio. Murdoch je ponudio 46 milijuna funti više i dodatnih 30 utakmica u TV prijenosima. Usto je postigao dogovor s BBC-jem, kojemu je prodan famozni " Match of the Day"

''Da biste napravili omlet, morate razbiti nekoliko jaja, a mi smo u to vrijeme razbili puno jaja. Znali smo da imamo avion na uzletno - sletnoj stazi spreman za uzlijetanje, ali nismo znali koliko će visoko letjeti, sjeća se David Dein.

Prilikom glasovanja, omjer je bio 14:6 na stranu Murdocha.

''Bio sam pomalo naivan, jer sam znao da će nogomet kad - tad završiti na plaćenoj TV. Da smo pobijedili, imali bismo samo jednu nedjeljnu popodnevnu utakmicu kao što smo to činili prethodne četiri godine. SKY jeste imao velike dugove i tko zna što bi se dogodilo da su tada izgubili, ali nisu'', reći će Greg Dyke. Slika nogometa na Otoku se počela mijenjati.

Super Sunday i Monday Night Football

FA je preuzeo Division One koji postaje Premiership, ostale tri lige i dalje nadzire Football League.

U međuvremenu su vlasnici klubova u potpunosti neutralizirali i marginalizirali utjecaj Kellyja i FA-a i u potpunosti preuzeli kontrolu nad ligom.

Krenuli su s velikim sponzorima, projektima poput " Super Sunday" programa koji je par sati bio posvećen utakmici koja je išla u nedjeljnom terminu od 16 sati ili " Monday Night Football".

Richard Keys, novinar je bio u glavnoj ulozi. Englezi ali i ostatak svijeta se susreo s nečim novim. Gomile najava, analiza, gosti, posebne emisije kao pregled kola, sve je to bilo pripremljeno.

15. kolovoza 1992. godine je startala prva sezona Premiershipa. Prvi gol je zabio Brian Deane u petoj minuti susreta Sheffield United - Manchester United.

Dan poslije je realiziran i prvi veliki prijenos, Nottingham – Liverpool. Utakmicu je gledalo jedva 500.000 ljudi, ali ništa više nije moglo zaustaviti ni Premiership, ni Murdocha, ni razvoj engleskog nogometa.

Titulu prvaka je osvojio Manchester United, Aston Villa i Norwich City su otišli u Kup UEFA, Arsenal u Kup Kupova. Crystal Palace, Middlesbrough i slavni Nottingham Forest su nastupili društvo najboljih.

Kao kec na deset je stiglo Europsko prvenstvo 1996. godine, stadioni su obnovljeni, novca je bilo sve više, velike zvijezde, najbolji igrači su počeli dolaziti u Englesku.

Danas znate kakva je situacija u Engleskoj, koliki se novac okreće.

Kopirati
Drag cursor here to close